Korpset ble stiftet i 1919, jubileumskonserten starter lørdag klokken 19.19

Fra utstillingen i Nystua, Tynset kulturhus. Tynset janitsjar sine første uniformer fra 1935.

Fra utstillingen i Nystua, Tynset kulturhus. Tynset janitsjar sine første uniformer fra 1935. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tynset Janitsjarkorps ble stiftet i 1919 og markerer det med stor jubileumskonsert i Tynset Kulturhus nå lørdag - klokka 19.19!

DEL

I Nystua er det i anledningen satt opp utstillinger med gamle bilder, korpsuniformer, noter og utmerkelser, som sier litt om jubilantens lange musikkhistorie.

Et lite tilbakeblikk forteller at Waagans Café på Tynset var stedet da ti musikkinteresserte tynsetborgere treftes noen dager etter 17. mai 1919, nærmere bestemt 22. mai. Intensjonen var å få et spillbart korps på Tynset, og herrene Ola Framnes, Ludvig Hegdal, Magnus Johnsen, John Oldertrøen, Bersvend H. Rusten, Sigurd Sten, Ola Støholen, Arne Waagan, Bersvend Østby og Lars Østigaard stiftet Tynset Janitcharkorps, som har vært et musikalsk og sosialt samlingssted i hundre år. Og som har gledet et trofast publikum, - i kirka, i Rambu, i kulturhuset, på fotballbanen og i gata like lenge.

Mest har korpset opptrådt i nærområdet, men noen turer utenlands har det blitt, for ikke å snakke om deltakelse på de årlige musikkstevnene i Østerdalen Musikkforbund og Hedmark Krets.

Det nystiftede korpset startet med øvelser september 1919, og det ble i løpet av vinteren avholdt hele 50 musikkøvelser i Rambu og gamle Holmen skole under ledelse av Lars Østigaard.

For å markere 10-årsjubiléet holdt korpset en konsert i Fram våren 1929, og en egen jubileumskonsert i Rambu. Korpset fikk representasjonsoppgaver utenfor hjembygda, og deltok på det første stevnet som ble arrangert i Elverum 29. mai 1932.

Egne uniformer

I 1935 var korpset på den første lengre turen, som gikk til Sverige.

Det ble arbeidet godt, og i 1935 fikk korpset sine første uniformer. Det var hvite bukser og luer sydd av dirigenten og hans kone Ingrid.

Høsten 1955 skjedde en til da «uhørt» ting i TJK. En kvinne ble medlem av korpset! Det hadde nok ikke herrene på Waagans Café tenkt seg i 1919. Det måtte et eget styremøtevedtak til før korpset kunne ta imot Aud G. Moen, som måtte iføre seg herrejakke og selvsydd skjørt når korpset opptrådte i uniform.

50-60 tallet

I denne perioden var det mindre interesse blant publikum for korpsets konserter. Med en hurtig samfunnsutvikling og andre ”konkurrenter” innen musikk, som platespilleren, TV, ungdommen som hadde popmusikken, gjorde sitt til at korpset ble hengende etter uten særlig fornyelse. Medlemstallet i korpset holdt seg i midlertid stabilt på rundt 30.

Jostein Nytrøen var en allsidig musiker, og dirigerte 30 musikanter da Tynset Janitsjarkorps feiret 50-års jubileum med konsert våren 1969.

Fra høsten 1969 ble korpset ledet av Leif Oddvar Lorentzen. Storbandet var på banen igjen (som hadde sin første periode i 66/67), og nye virkemidler ble forsøkt i janitsjarsammenheng. Publikum fattet ny interesse for korpset, og møtte blant annet opp til flere forestillinger med korpsets «Western Show». Korpsmusikerne børstet støv av glemte og gjemte ferdigheter, og klatret opp og ned ribbevegger med instrumentene på ryggen … Det var ingen ting å si på innsatsen, og dirigenten hadde flere gode idéer. Aldri hadde det vel vært utført større publikumsfrieri i gymsalen på Tynset Gymnas. Korpset vokste, og interessen vokste med det.

Nyttårskonserter

Det nye fenomenet «Nyttårskonserten» ble en årviss foreteelse fra 1971 til 1977. Publikum kom fra bygdene rundt for å oppleve konserter med Tynset Strykeorkester, Tynset Blandetkor og Tynset Janitsjarkorps i samspill. «Halleluja-koret» lød mektig i Tynset kirke!

Høydepunkt

Tynset Janitsjarkorps fikk også et løft både musikalsk og sosialt etter at det fra midt på sytti-tallet inngikk en del samarbeid med profesjonelle musikere. Det ble avholdt seminarer, og konsertene på Tron-torget var godt besøkt.

Korpset oppnådde nye høyder i 1980, med deltakelse i NM for korps i Oslo Konserthus. TJK på TV var en stor opplevelse for dem som var på scena, og for de «hjemmeværende» som fulgte med på skjermen.

Under fakkelstafetten før OL på Lillehammer i 1994 deltok alle korpsmusikerne i Tynset kommune. Det var bitende kaldt, men fanfareorkester og korps klarte oppgaven, - man hadde da vært ute en vinterdag før …

Dirigenter

Korpset hadde flere dirigenter videre utpå 80 og 90 tallet. Jan Olaf Røe dirigent, og med erfaring fra Gardemusikken, jobbet blant annet for at korpset skulle bli enda mere staselig i gata. 1988/1989 var en sesong til under Leif Oddvar Lorentzens taktstokk, og i 1989 var det igjen musikkstevne på Tynset. Dag Tunaal, trompetist i Trondheim Symfoniorkester, ledet korpset i fem år. Visedirigent i Dag Tunaals periode var John Arne Aasen, mangeårig musiker, og pr. i dag (2019) fremdeles aktiv i korpset. I 1994 tok han over som dirigent, og korpset fikk spilt mye god swing-musikk med en dansende dirigent foran. Korpset spilte inn en CD i 1994, og arrangerte musikkstevne på Tynset i 80-årsjubileumssesongen.

Høsten 1999 hadde korpset verket «Bilder fra en utstilling» av Mussorgskij på repertoaret. Dette medførte en annerledes måte å jobbe på, da det vanligvis er flere forskjellige komponister representert på en konsert. Det var Trond Brovold som ledet oss i denne interessante prosessen. Resten av sesongen var det Eli Moen Løkken som hadde dirigentansvaret. Hun dirigerte korpset ut sesongen 2000-2001.

Høsten 2001 skjedde noe som skulle bli et interessant vendepunkt i Tynset Janitsjarkorps sin historie. Hans Jacob Tronshaug ble ansatt som dirigent, og det førte etter hvert til samarbeid med Alvdal Janitsjarkorps som han også dirigerte.

Nils Graftås har dirigert korpset fra 2007 til dags dato.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags