Gå til sidens hovedinnhold

Janitsjaren får mektig hjelp under den tradisjonelle nyttårskonserten

Artikkelen er over 1 år gammel

Under neste års nyttårskonsert får Tolga-Os janitsjar mektig hjelp. Hele tre kor og over 120 sangere hjelper orkesteret med å skape det tre dirigenter kaller en balansert og mektig lyd.

- Jeg har i alle år ønsket meg slavekor, sier Bård Langøien i Tolga-Os janitsjar og ler godt.

Endelig blir ønsket oppfylt. På repertoaret står nemlig blant annet «Va, pensiero, sull'ali dorate» fra operaen Nabucco av Giuseppe Verdi og en kantate fra juleoratoriet av Johann Sebastian Bach. Søndagen markerte kick-off for prosjektet som kulminerer med én eneste konsert 11. januar 2020.

Et kjempeprosjekt

De hadde kick-off ei helg sist i oktober, men prosjektet har vært under planlegging lenge.

– Det er den tradisjonelle nyttårskonserten til Tolga-Os janitsjar som er utgangspunktet, sier Aud Inger Erlien Dalløkken i Tolga-Os Janitsjar.

Under fjorårets konserter hadde de samarbeid med to av korene, og nå ønsket de å legge til ett til. Dermed får Tolga-Os janitsjar hjelp av både Os Mannskor, Os damekor og Sneppen, blandakoret i Tolga. Totalt er 150 musikere og sangere i aksjon under konserten. Allerede før sommeren var de ferdige med planleggingen av repertoaret.

– Konserten er et kjempeprosjekt, og intensjonen med å samle så mange kor er at det skal bli ekstra mektig, sier Jo Ryen, dirigent både for Os Mannskor og Sneppen.

– Det blir omtrent fire sangere for hver musikere i janitsjaren, skyter Leif Martin Kristoffersen, dirigent i Tolga-Os janitsjar, inn.

– Det blir så mange sangere at vi ikke trenger å dempe oss, og korene blir ikke mikket opp. Alt blir akustisk, sier Dalløkken.

Hva venter publikum?

Ordet mektig og storslått går igjen når både dirigenter og musikere beskriver musikkopplevelsen – og det er langt fra noen overdrivelse. De fylte med letthet Os samfunnshus med lyd under første felles øvelse. Det går frysninger nedover ryggen når både bassene og tenorene synger for full hals sammen med orkesteret. Det kommer til å bli stort! Det blir mektig! Det blir flott!

– Det begynner å gå opp for folk at dette blir mektig. Det blir en skikkelig gallaforestilling i Os-hallen, og alle aktørene skal dresses opp, sier Dalløkken.

– Bruker ikke nyttårskonsertene å være i kirkene på Os og Tolga?

– Jo, men med 150 aktører på scenen er det kun Os-hallen som er stor nok i de to kommunene, forklarer hun.

– Når lokalet er bra nok for KORK, er det bra nok for oss også, sier Kristoffersen og ler.

De beskriver repertoaret som rent klassisk. Hvert lag har sine egne numre, dessuten blir det noen fellesnummer.

– Det blir mye variert og mye kjent. Jeg oppfordrer folk til å ta med lommetørkle, sier Dalløkken.

– Ta med hele tørkerullen, sier Kristoffersen spøkefullt.

Det blir kun avholdt én konsert, og 800 billetter blir lagt ut for salg på internett.

Kommentarer til denne saken