Jeg er alvorlig bekymret for distriktet utenfor Trondheim. Og savner en tydelig plan!

OSLO  20190326.
Redaktør Erik Waatland i bransjenettstedet Medier24


Foto: Berit Roald / NTB scanpix

OSLO 20190326. Redaktør Erik Waatland i bransjenettstedet Medier24 Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Av

«Ungdommene stikker av, jobbene forsvinner og landbruket er truet. Hva er egentlig planen for distriktene i Trøndelag?», skriver Erik Waatland.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommuner utenfor Trondheim lider av fraflytting og kan oppleve et vanvittig problem i årene fremover. Det er en utvikling som må ligge lengst fram i pannebrasken på trønderske politikere.

Ta for eksempel Røyrvik, der den relative arbeidsplassveksten i næringslivet er ned 27 prosent, ifølge tall fra Distriktssenteret. Der var det netto utflytting på 18 personer i fjor, som kanskje ikke høres så mye ut, men i 2040 tror SSB at det vil kun bo 416 personer igjen i kommunen. Hvordan skal de klare å opprettholde en bærekraftig kommune på sikt? Hvem vil bo i en kommune som nesten ikke har arbeidskraft, jobber eller noe å finne på?

Trønderske distriktskommuner lever i stor grad av offentlige arbeidsplasser og landbruket. Sistnevnte opplever en stor grad av effektivisering - som er et stort gode, men som også truer antallet arbeidsplasser. Men den største trusselen er på ingen måte robotifiseringen, men klimaendringene. En rapport fra NIBIO slår fast at klimaet er i endring og at vi i fremtiden vil få et klima som er varmere og våtere. Det må trøndersk landbruk tilpasse seg i stor grad fremover.

Det har kanskje ikke gått opp for alle i Nord-Trøndelag ennå, men Trøndelag ble altså samlet til ett rike i 2018. Selv om jeg mener det er en god ide, så frykter jeg at det er starten på slutten for de minste kommunene i regionen.

Nye Trøndelag fylke har som målsetting å «Gi Trøndelag tyngde på den nasjonale arena, for å sikre regionen en rettmessig andel av statlige ressurser, etableringer, prosjekter og så videre». Det er bra, men hva er planen for at dette ikke kun tilfaller Trondheim, men hele den nye regionen? Trondheim er en episenter-kraft som Vikna, Tydal eller Skaun aldri kan måle seg med. Og det krever at man har en storby som er raus og forstår at den trenger robuste kommuner rundt seg, enten det gjelder landbruket, utvikling av nye arbeidsplasser eller å sikre et godt bo- og arbeidsmarked. Da må trønderske politikere ha Flatanger, Hitra, Frosta og Høylandet med seg i bakhodet på fylkestinget.

Trønderske kommuner utenfor Trondheim kan heller ikke sitte på ræva og se på at storbyen stikker av med ungdommen og jobbene. Det må jobbes hardt for å utvikle nye arbeidsplasser - og det er fullt mulig. Se bare på alt John Helge Inderdal får til i Lierne. Først et lefsebakeri med over 100 arbeidsplasser - nå et fullskala oppdrettsanlegg for røye på land. Den mannen burde få en rød løper uansett hvor han går, for slike gründere, med smartness og litt galskap, har trønderske kommuner behov for.

Trønderdebatt

Ap-nestleder Hadia Tajik, næringspolitiker Geir Pollestad (Sp), politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys, Medier 24-redaktør Erik Waatland og Civita-sjef Kristin Clemet er spaltister for Trønderdebatt, og ser Trøndelag i kortene fra sine ståsteder andre plasser i landet.

Da trenger vi politikere som tør å satse - og ikke minst ved å spille på lag med næringslivet. Selv bor jeg nå i Oslo, etter å ha vokst opp i Trondheim, Orkanger, Hitra og Steinkjer. Du kan si mye rart om hovedstaden, men jeg opplever at byen er i øyehøyde med folk og jobber hardt for å være en by som folk vil bo i. Og det skader ikke på arbeidsmarkedet her at man har en haug med rikspolitikere som ikke skjønner at de burde flytte statlige arbeidsplasser ut av byen. Oslo vil nesten ikke merke at Skatteetatens hovedkvarter flyttes til Steinkjer, men i Steinkjer vil det ha alt å si. Det er derimot et utopisk tanke å gjøre slike grep med dagens regjering. Synd, men sant. Så kan ikke et samfunn overleve alene på statlige arbeidsplasser, åpenbart.

Så, hva er planen for å løfte kommunene utenfor Trondheim?

Her trengs det et klart og tydelige politisk lederskap - og ikke retorisk «raveldallj».

Erik Waatland, ansvarlig redaktør, daglig leder og eier av Medier24

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken