Gå til sidens hovedinnhold

Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg gir Tynset terningkast 6

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Offisielt er navnet Sykehuset Innlandet HF, her nord er det bare Tynset, da vet folk med kne – og hofteproblemer hva det dreier seg om. Han fikk den beskjeden fra fastlegen sin, mosjøværingen: Du skal opereres på Helgelandssykehuset, avdeling Tynset. Det sier ganske mye om statusen til det unike helseforetaket nær Glommas utspring.

Vi ankom Tynset 28. mars 2019 etter ei formidabel lidelseshistorie. Når smertegrensen ikke kan tøyes lenger, er det bare en utvei: Fjern vondskapen, og fjern den faderlig fort! Å bli avspist med nær et års ventetid er så sårende at man omfavner dem som tilbyr 3-5 uker. Så da vi ble ønsket velkommen i resepsjonen, var det som å komme heim. Håpet var tent! Smertene kjørt opp i et hjørne!

Vi skriver 10. april. Jeg sitter heime i egen stue i Sørfold omtrent midt i Nordland, ser ned på egne ben som er blitt like lange. På kaffebordet ligger to røntgenbilder, det ene av en maltraktert hofte, det andre av en ny. Og et sykehusopphold på 11 døgn passerer revy. Det som slår meg mest, er hvor feil det er å framholde at helseforetakene må sentraliseres for å gi trygg og forsvarlig behandling. Tynset sykehus er beviset på det motsatte. Den følelsen hadde jeg allerede fra dag 1 da telefonen fra Tynset kom og jeg ble ønsket velkommen om noen uker. Måten det ble snakket på, forklart.

Fredag 29. mars står for meg som dagen for åpenbaringer da vi pasienter fikk møte fagfolkene i den såkalte pasientskolen. De fleste som står foran store inngrep, føler noe frykt, og i alle fall spenning. For egen del ble virkningen av pasientskolen at jeg kun så fram til å bli kvitt smertene. Jeg tenkte lite på prosessen. Det var derfor en uthvilt pasient som stilte til operasjon tidlig morgen 3. april.

Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg gir Tynset terningkast 6 av 6 mulige. Helheten, alt fra daglig omsorg til kirurgisk ekspertise, terapeutisk fagarbeid – ingen må komme å si at vi ble plassert på transportband. Vi ble ganske enkelt tatt vare på som enkeltindivider med vår lidelse. Jeg burde nevnt dem alle som gjør dette sykehuset til hva det er. Det er dog nokså naturlig at som pasient blir kirurgen – ortopeden – han som fjernet elendigheten, «helten». Når jeg nå sitter og betrakter de to like lange bena ei ukes tid etter operasjonen, smertefri, tenker jeg: Carl Gunnar Forsberg, du vil for alltid ha heltestatus hos meg! Og så lærte du meg en smule kirurgi!

Takk, Carl Gunnar! Takk, Tynset!

Kommentarer til denne saken