Den grenseløse Falkberget

BLOMSTERTAKK: Forlagssjef Åsmund Snøfugl (t.h.) takket forfatter Sturle Kojen for et spennende prosjekt. Begge foto: JON HØSØIEN

BLOMSTERTAKK: Forlagssjef Åsmund Snøfugl (t.h.) takket forfatter Sturle Kojen for et spennende prosjekt. Begge foto: JON HØSØIEN

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Jeg vil så gjerne bidra til å holde oppe interessen for Johan Falkbergets diktning og gjøre den mer tidsaktuell.

DEL

Det sa forfatter og Falkberget-kjenner Sturle Kojen da han sammen med forlagssjef Åsmund Snøfugl presenterte den nye boka «Fra Kjølens rand – grenseløse Falkberget». Han fortalte også at han med denne boka ville vise fram sider ved Falkbergets forfatterskap som ikke alltid har kommet godt nok fram i bøker og skrifter.

Anvendbar

Kojen har vært redaktør for boka der han har samlet en rekke artikler og innlegg fra flere kjente forfattere, akademikere, kunstnere og politikere om Falkberget som inspirator og kollega, i tillegg til at han sjøl har bidratt med både nytt og gammelt som han har skrevet eller holdt som foredrag.

-Jeg har samlet en rekke bidragsytere som viser hvor anvendbar Falkberget er som dikter, opplyste Kojen under presentasjonen av boka.

Kunstnere

Mange bruker Falkberget på mange forskjellige måter innenfor sin kunstart. Han nevnte spesielt tre bidragsytere her som han har intervjuet og samtalt med om Falkberget; Per Sverre Dahl med sine skulpturer av personer i Falkbergets diktning, Gisle Kverndokk som har komponert operamusikken til Den fjerde nattevakt og Heidi Gjermundsen Broch som har tolket Falkberget-tekster både på scenen og under oppsettinger ved Christianus Sextus.

Vidt spekter av bidrag

I tillegg har nålevende Falkberget-kjennere som Vigdis Ystad og Åse Juveli Berg bidratt med egne kapitler. Kojen har også hentet inn tekster av Olav Duun, Eyvind Johnson og Gustav Hedenvind-Eriksson som sto i festskriften Til Johan Falkberget på 60-årsdagen. Her er også talen til Guttorm Hansen som han holdt under avdukingen av Falkberget-monumentet på Røros i 1979 og professor Leif Mæhles foredrag under et jubileumsseminar samme år. Også Kojens egen far, Jon Kojen som jobbet tett med Falkberget i mange år, er representert med to kapitler, men først og fremst er det Kojen sjøl som har bidratt med det meste.

Kjølen og Sverige

Under bokpresentasjonen understreket Kojen Falkbergets tette tilknytning til Sverige. Det kommer ikke bare til uttrykk i mange av hans bøker, taler og artikler, men han betraktet Sverige som sitt andre fedreland. Det er da også årsaken til tittelen på den nye boka, fortalte Kojen. Falkberget sjøl brukte uttrykket Kjølens rand som et naturlig utsiktspunkt for sitt virke, og at Falkberget er grenseløs i sitt forfatterskap på så mange måter.

Boka er utgitt på Snøfugl forlag. De har også tidligere utgitt bøker om Falkberget og allerede i mars kommer det nok en bok om Falkberget, og nok engang er det Anders Sakrisvoll som er forfatter, denne gangen om samfunnsmennesket Falkberget.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags