Det er en lærerik bok om hvordan motorkraft og drivverk bl.a er viktig for at biler skal gå fort. Boka forklarer dette ved hjelp av tekst og bilder. Vet dere f.eks hvordan en firetakts sylinder fungerer? Ikke? Da kan dere finne en kjempefin modell på s. 7, som forklarer innsuging, kompresjon, «eksplosjon» og utblåsning. Boka har flere sånne forklarende modeller som er veldig lette å forstå. Som for eksempel forklaringen på hva som skjer når en bil skal stoppe. På s. 17 som forklarer at når du trykker inn bremsen så kommer det bremsevæske ned til bremseklossene og stempelet. Da presses det olje gjennom røret og trykket driver stempelet sånn at bilen bremser.

Vi synes boka er spennende fordi vi lærer mye om ting vi ikke visste fra før. Det er bra at det er det variasjon mellom tegninger, fotografier, tekst og forklarende modeller. Vi hadde f.eks. bare sett bilmotorer ovenfra og fra siden, men aldri hvordan de ser ut inni. På s. 8 er det en tegning av motoren til en Porsche Carrera GT som forklarer hvordan luftfilter, generator, drivaksel, reimer, kamaksel, stempler og bensintank fungerer. Denne bilen har flere stempler som gjør at det pumpes ut mer bensin om gangen, sånn at bilen går fortere - fra 0 – 200 km/h på under 10 sekunder.

Det er kjempegøy å utforske sidene i boka fordi alle sidene har bilder med forklaringer og fine farger. Dersom det er et ord vi ikke skjønner så kan vi slå opp i ordforklaringene bakerst. Etter å lest denne boka har vi lært hva aerodynamisk betyr nemlig at bilen er formet sånn at luften kan passere med minst mulig motstand sånn at den skal gå fortere. Når det er noe som interesserer oss så synes vi det er gøy å lese, utforske og lære nye ord. Vi synes at denne boken passer for alle aldersgrupper – så lenge du liker bil!

Slik virker raske biler

Forfatter: Ian Graham

Tittel: Raske bilder

Forlag: Esstess Forlaget AS

År: 2008