(Nettavisen) Det kommer fram i boken «Therese Johaug – Hele historien» som kommer ut fredag.

Det var 13. oktober 2016 at nyheten om dopingsaken ble kjent. Den smalt ned som en bombe og mediedekningen rundt de påfølgende pressekonferansene var naturlig nok enorm. Det endte med at Johaug ble utestengt fra idretten i 18 måneder.

Hun hadde testet positivt på det forbudte stoffet Clostebol, som hun skal ha fått i seg via leppekremen Trofodermin.

I boken forteller Johaug om et møte med Skiforbundet, der de diskuterte offentliggjøringen av saken. 34-åringen opplevde at Skiforbundet oppfordret henne til å holde saken skjult med løgner for å ikke ta glansen fra forbundets sesongkickoff som skulle skje et par dager senere.

Les også: Varsler Johaug-avsløringer: – ⁠ Noe ingen har visst om

Johaug forklarte at hun ikke ville klare å stille på kick-off med denne saken hengende over, uten at hun først hadde offentliggjort dopingsaken.

«Da foreslo de at jeg skulle droppe den, og at vi i stedet skulle dikte opp en forklaring på hvorfor jeg ikke var der. Det ble foreslått at vi skulle si at jeg ikke følte meg bra, altså antyde at jeg var sjuk. Jeg trodde nesten ikke det jeg hørte. Hadde Norges Skiforbund akkurat foreslått at jeg skulle late som ingenting overfor media for å ikke forstyrre planene for et kick-off?», beskriver Johaug i boken.

Kokte over for kjæresten

Johaug hadde med seg både manager Jørn Ernst, advokat Christian B. Hjort og kjæreste Nils Jakob Hoff i møtet med Norges Skiforbund. Sistnevnte skal ha tent på alle plugger da Johaug ble oppfordret om å lyve.

Se video fra pressekonferansen der Johaug åpnet opp om dopingsaken:

«Til slutt kokte det fullstendig over for Nils Jakob, som normalt er en sindig kar. I en voldsom bevegelse klasket han de svære nevene sine på bordet, skjøv seg bakover på stolen og reiste seg opp mens han brølte ut en tordentale om hvor jævlig jeg hadde hatt det de siste dagene og hvor langt nede jeg var. Hvordan det tæra på å bære rundt på denne fryktelige hemmeligheten som handla om min troverdighet som menneske», står det i boken, før Johaug fortsetter:

«Og nå vil dere at Therese skal gå ut og ljuge?» ropte han rasende, samtidig som han tok opp en penn fra bordet og kasta den av all kraft. Den føk igjennom rommet som et prosjektil, ikke langt over huet på skipresidenten, og traff veggen med et smell».

Slik svarer Skiforbundet

Nettavisen har vært i kontakt med både daværende skipresident Erik Røste og medieansvarlig Gro Eide som deltok på møtet. De henviser til kommunikasjonssjef Espen Graff som selv var en av deltakerne.

Han bekrefter at Skiforbundets kick-off var et tema på møtet.

– Det som er et faktum er at alle som deltok på det møtet var sterkt preget av det som hadde skjedd. Nå har jeg snakket med flere i ettertid som også var til stede. Ingen husker noe særlig detaljert knyttet til de ulike diskusjonene, men det var en kjempestor utfordring at vi hadde planlagt et stort kick-off et par dager etterpå som involverte alle grenene. Det var temaet i det møtet, hvordan vi skulle forholde oss til det kick-offet. Det ble selvfølgelig også diskutert ulike alternativer og modeller når det gjaldt offentliggjøringen av saken knyttet til Therese, men vårt utgangspunkt for oss som jobber med kommunikasjon var naturligvis at vi skulle forholde oss til fakta og faktiske forhold, sier Graff til Nettavisen.

Kommunikasjonssjefen forteller at han ikke kan huske detaljert hva som ble sagt av de ulike personene som deltok på møtet.

– Hovedpoenget er at man selvfølgelig hadde som utgangspunkt å fortelle hva som hadde skjedd, men det var nok en diskusjon om timing knyttet til et kick off. Det er det ingen tvil om.

– Hva synes du om at Therese sitter igjen med det etterlatte inntrykket om at hun nærmest ble bedt om å lyve på grunn av kick offet?

– Det vet jeg ikke. Jeg er litt overrasket over det med tanke den dialogen jeg hadde som kommunikasjonssjef, ikke minst med Christian Hjort knyttet til disse spørsmålene. Men jeg tror at folk var så preget, ikke minst Therese selv, at jeg forstår at man helt sikkert opplevde det som ble sagt i møtet med veldig mange møtedeltakere på litt ulike måter, sier Graff.

Johaug nevner ikke langrennssjef Espen Bjervig i forbindelse med møtet i Holmenkollen, men Nettavisen får opplyst at også han var til stede på møtet.

Dette bekrefter også Bjervig selv, men han stiller seg spørrende til løgn-påstandene.

– Ja, jeg var til stede på møtet i Holmenkollen. Jeg kjenner ikke til påstandene rundt at vi fra langrenn ba Therese lyve om hennes positive dopingprøve, eller at vi skulle lyve om saken, skriver han i en SMS til Nettavisen.

Kom tilbake

Therese Johaug ble til slutt utestengt i 18 måneder for dopingsaken. Hun mistet blant annet OL i Pyeongchang, og måtte trene utenfor landslaget i perioden hun var utestengt.

Da hun kom tilbake etter å ha sonet dommen var hun bedre enn noen gang i karrieren, og vant flere OL- og VM-gull før hun la skiene på hylla etter forrige sesong.

Johaugs bok, som kommer ut fredag, tar for seg både barndom, kjærlighetsliv og karriere, og inneholder både oppturer, nedturer, gleder og sorger.