Forskning: – Økologisk jordbruk ikke mer miljøvennlig

I seks av ni matproduksjoner er økologisk jordbruk verken mer eller mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, kommer det fram i rapporten fra svenske Livsmedelverket.

I seks av ni matproduksjoner er økologisk jordbruk verken mer eller mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, kommer det fram i rapporten fra svenske Livsmedelverket. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Oslo (NTB): Økologisk jordbruk er ikke mer miljøvennlig enn det konvensjonelle jordbruket, slår en ny svensk forskningsrapport fast.

DEL

I seks av ni matproduksjoner er økologisk jordbruk verken mer eller mindre miljøvennlig enn konvensjonelt, heter det i rapporten fra Livsmedelverket, det svenske motstykket til Mattilsynet, ifølge Nationen.

Dette gjelder frukt og bær, melk, storfekjøtt, svinekjøtt, egg og jordbruksvekster.

I produksjonen av kyllingkjøtt og grønnsaker kommer konvensjonelt ut som mer miljøvennlig. Kun fisk og skalldyr produseres mer miljøvennlig med den økologiske metoden.

– Rapporten kommer ikke overraskende på meg, men den vil nok overraske mange andre, sier seniorforsker Arne Grønlund i NIBIO.

Han mener økologibegrepet blir brukt feil.

– I jordbruket blir det brukt om prosessen og metoden for å produsere mat etter bestemte retningslinjer. Det høres vakkert og naturlig ut for uutdannede mennesker. Det er lett å få inntrykk av at dette er bedre for miljøet, men det er ikke tilfelle, sier han.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener økologisk jordbruk er nødvendig.

– Matjorda skal produsere mat i all tid framover. Giftstoffer kan lagres i organismer, og siden i maten, sier hun.

Øko-bonde Jostein Trøite, styreleder i Oikos – Økologisk Norge, sier at han etter omleggingen fikk redusert bruken av giftstoffer.

– Jeg har minst like god produksjon i dag som da jeg produserte konvensjonelt, sier han. (©NTB)

Artikkeltags