Opposisjonen kritiserer uavklart situasjon i jordbruksoppgjøret

Oslo  20170516.
En traktor med bilde av landbruks- og matminister Jon Georg Dale står parkert utenfor Landbruks- og matdepartementet i Oslo tirsdag ettermiddag, i forbindelse med at jordbruksorganisasjonene sier nei til statens tilbud i jordbruksforhandlingene.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Oslo 20170516. En traktor med bilde av landbruks- og matminister Jon Georg Dale står parkert utenfor Landbruks- og matdepartementet i Oslo tirsdag ettermiddag, i forbindelse med at jordbruksorganisasjonene sier nei til statens tilbud i jordbruksforhandlingene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det hersket noe forvirring i Stortinget fredag om nøyaktig hva som skjer når jordbruksforhandlingene sendes tilbake til bøndene og staten. 

Fredag var innstillingen om jordbruksoppgjøret kommet til behandling i stortingssalen. Det er klart at forhandlingene skal sendes tilbake til partene – bøndene og staten.

Men hvor stor er egentlig rammen partene skal forhandle om, lurte flere representanter på, etter at Venstres Pål Farstad presiserte at det handler om "minst" 625 millioner kroner.

– Er det slik at Venstre oppfatter at forhandlerne står fritt i forhold til rammen? At rammen man forhandler om kan ende høyere, undret Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget.

Farstad bekreftet at partiet ikke har satt noe tak.

– For oss er det bunnplanken som er viktigst. Det mener jeg det er bred og god enighet om, sa Farstad.

-Uryddig prosess

Fra opposisjonen kommer anklager om en svært uryddig prosess. Både Senterpartiet og SV lurte på om det nå er slik at forhandlingsresultatet kan ende over summen på 625 millioner kroner.

– Dette har vært en spesiell prosess. Hva er bestillingen? Er det 625 millioner kroner? Kan man gå over? Det er vanskelig å si noe en prosess som styrer inn i det komplette kaos, sa SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) forsøkte å rydde opp. Han synes ikke merknadene fra Venstre er vanskelige å forstå, og mente opposisjonen burde avstå fra politisk spill.

– Det er enkelt å forholde seg til de føringer som er gitt. Rammen er på 625, og så er det mulighet til å bruke ytterligere 130 millioner kroner i egenkapital fra Landbrukets utviklingsfond til fordeling, svarte Dale.

Hva hvis?

Flere representanter stilte også spørsmål ved hva som skjer dersom forhandlingene mellom staten og bøndene nok en gang skulle komme til brudd i forhandlingene. Dale var tilbakeholden med å svare, og henviste til at man må respektere forhandlingsinstituttet.

(©NTB)

Artikkeltags