Gå til sidens hovedinnhold

Jubileumskonsert for K.E.S. Lund

Artikkelen er over 1 år gammel

En bauta innen musikklivet på Røros, Karl Eugen Sundt Lund, eller K.E.S. Lund som han ble kalt i dagligtale, ble i anledningen at det i år er 120 år siden han ble født, hedret av musikere og sangere fra Rørosregionen med stor jubileumskonsert i Storstuggu på Røros søndag kveld.

Røros:

Røros Kommune og Røros Janitsjarorkester stod for dette arrangementet. Tolga/Os Janitsjarkorps var også med på konserten. K.E.S. Lund har i sin tid vært dirigent for begge disse korpsene. Bergstadkoret med sin dirigent Berit Graftås, og sangsolist Ingrid Nyhus med Jens Ivar Tronshart på piano, stod for flotte sanginnslag. Kveldens konferansier Dag Aadne Sandbakken, fortalte litt om K.E.S. Lund´s liv og virke som musiker, komponist, dirigent, kulturpersonlighet, og i tillegg til at han hadde vært en aktiv idrettsmann. En utrolig historie – bortimot 400 håpefulle musikere har vært innom K.E.S. for opplæring ved kjøkkenbordet, kona Bergljot måtte ha vært et veldig tålmodig dame!

Jostein Løkken og kultursjef på Røros Morten Tøndel var også invitert til jubileumskonserten. Løkken er en arvtager og fanebærer etter K.E.S. Lund´s arbeid med korpsmusikk. En ikke ubetydelig notesamling skal tas vare på, registreres og digitaliseres. Kultursjef Tøndel fortalte litt om den store samlingen med 3.500 ark med noter m.m. – en stor arv å forvalte og ta vare på, noe som også har sine kostnader. Selv om det er bevilget en del penger, er det ønsker om støtte for å kunne gjennomføre dette viktige arbeidet.

Konserten:

Røros Janitsjarorkester med sin dirigent Sindre Hagen åpnet kveldes konsert med komposisjoner av K.E.S. : Marsjen åt verksfolket, før de fortsatte med 2 deler fra Rørossvitten - et hovedverk i 4 satser. Korpset avsluttet sin avdeling med Hammermarsj.

Bergstadkoret med sin dirigent Berit Graftås hadde sin avdeling med sanger signert K.E.S. Lund: Rørossangen, Tralla no jente, og Litje litje dråka sammen med solist Ingrid Nyhus og Tronshart på piano. Ingrid Nyhus fra Glåmos framførte flere sanger fra komponisten: Ved Hittersjøen, Folkevise, Blomstervise og Vuggevise. Tolga/Os janitsjarkorps med sin dirigent Leif Martin Kristoffersen, spilte 3 komposisjoner ev K.E.S. : Frå Østerdalen, Hummelfjellgubbens marsj og Norskemelodier.

Prisutdeling:

Nils Graftås stod for kveldens prisutdeling. Dette er et stipend pålydende kr 10.000 fra Bergljot og K.E.S. Lund´s fond. Pengene går til ungdom under 20 år fra Røros som driver med musikk. Graftås kunne fortelle at de har fått flere søkere til årets stipend. Om den utvalgte kunne det sies at hun har vært en positiv kraft i musikkmiljøet i mange år, og hadde som ønske å videreutvikle sin kompetanse på sitt instrument. En veldig glad og takknemlig klarinettist Helene Møller Moe fikk overrakt årets stipend. Pengene skulle selvsagt gå til ny klarinett!

Grand finale:

Som en mektig avslutning på denne flotte jubileumskonserten ble det storkorps på scena med 65 musikere fra Røros Janitsjarorkester og Tolga/Os janitsjarkorps. K.E.S. Lund´s Festpolonaise fra 1939 og Svoboda (Frihetsmarsjen) ble en verdig avslutning og heder til en mann som har betydd så mye for kultur og musikkmiljøet i Rørosregionen!

Kommentarer til denne saken