Siste jul i Egnund kapell for Kari prest

JULAFTEN: Kari prest foran vinduet hun kaller naturens altertavle i Egnund kapell. Hun snakket om at barn er undere -  og at det var mange undere til stede i kapellet. Ett av dem er to og et halvt år gamle Emilie Compton (til venstre i midtgangen).

JULAFTEN: Kari prest foran vinduet hun kaller naturens altertavle i Egnund kapell. Hun snakket om at barn er undere - og at det var mange undere til stede i kapellet. Ett av dem er to og et halvt år gamle Emilie Compton (til venstre i midtgangen). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Julaften i kapellet delte hun med 47 kirkegjengere.

DEL

Det er ikke stort, kirkerommet i Egnund. Langs Folldalsvegen halvannnen mil fra Steimokrysset i Alvdal ligger kapellet, som ble vigslet i 1975. Bygget er laftet på Kroksengsaga på Fåset, og tømmeret antar kirkeverge Bård Høisen Lohn at er lokalt. Kapellet var nemlig en gave til menighetene i Folldal og Alvdal fra Magne og Wilhelmine Louise Mortenson. Ingri Stein er arkitekten.

– Kirkedøra kommer fra Norges tekniske høyskole i Trondheim. Vi kan si at kirka er bygd rundt den døra, forklarer kirketjeneren.

Siste gang for Kari prest

Julaften klokken elleve holdt sogneprest Kari Holte fra Alvdal sin siste julaftensgudstjeneste her. Hun blir nemlig pensjonist i 2018.

– Det føles litt rart å stå her i dag. Jeg håper at jeg kan komme tilbake på salmekvelden i mars og ta avskjed, sa presten som gjerne kalles Kari prest.

Hun forteller til Arbeidets Rett at gudstjeneste i Egnund julaftens formiddag har vært tradisjon siden 80-tallet. Selv kom Kari prest til Alvdal i 1981.

Kirketjeneren ringer med kirkeklokka mens hans står midt i kirkerommet. Det har kommet nøyaktig 47 personer til messe. Det er julesanger og det er juleevangelium.

Liker å jobbe i jula

På orgelkrakken sitter vikarorganist Jon Baxendale. Engelskmannen har gjort tynseting av seg, og både han og Kari prest har en travel arbeidsdag julaften. Kari skal videre til Alvdal og julegudstjenesten i kirka der; Jon skal til Atneosen og spille.

Jula for ham vil ellers bestå av jobbing med musikkpublikasjoner som skal i trykken. Han sier han liker lokalet i Egnund.

– Jeg kunne gjerne tenke meg å ha en konsert her, kommenterer mannen som ikke bare spiller orgel. Hans spesialfelt er barokkmusikk, og cembaloen pakker han ned og putter i bilen når han turnerer.

– Vi liker jo å jobbe på julaften, sier de begge. Flere gudstjenester står på programmet i jula.

Kari prest pakker pipekragen ned i blikkesken den ligger i, og smekker igjen prestekofferten.

Støy og stillhet

I talen sin snakket hun om støy. Gjennom en liten iscenesettelse der kirketjeneren måtte få menigheten med i ropingen på den tilsynelatende utilgjengelige Kari prest, satte sognepresten søkelyset på støyen vi omgir oss med, og stillheten vi kan trenge.

– Da jeg var tre år gammel feiret vi jul hos mormor på Tolga. Jeg ønsket meg så inderlig en dokkevogn. Og da faren min kom trillende inn med den dokkevogna, ble jeg helt stille, med øyne store som så!, illustrerte presten.

Hele kvelden satt hun nokså stille og holdt fast i den nye dokkevogna.

– Den undringen de må ha følt, Maria og Josef på veg til Betlehem. Den undringen enhver mor og far har følt. En fødsel er et under - og det sitter mange undere her nå, fortsatte Kari prest og så rundt seg i det vesle tømmerkapellet.

– Klarer vi å høre det Gud vil si oss – med alle lydene rundt oss? Denne dagen er en dag der vi kan ta oss tid til å være stille og kjenne takknemlighet, fortsatte hun.

Kari prest gjør unna sin 42. jul som prest. 1. november neste år blir hun pensjonist.

Sammen med kirketjeneren står hun ved utgangen og ønsker hver og en som forlater Egnund kapell en riktig god jul.

– Takk for en fin tale, sier noen.

– Jeg savnet en julesang, kommenterer Geir Lohn gemyttlig på veg ut sammen med familien.

– Å, hvilken da?, spør Kari prest.

– Du vet nok hvilken, humrer Lohn.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags