Som ett av de første 100 stedene i verden, har Jutulhogget i Nord-Østerdalen havnet på listen over geologiske landemerker med stor betydning for å forstå jordas historie.

Det melder NGU (Norges geologiske undersøkelser) i en pressemelding mandag

- Dette er svært hyggelig. Fra norsk side foreslo vi å innlemme både Norges geologiske nasjonalmonument Leka på kysten av Trøndelag og Jutulhogget på denne listen over vår felles geologiske arv, forteller NGU-forsker Tom Heldal.

- Mer enn 200 eksperter fra nesten 40 nasjoner og ti internasjonale organisasjoner foreslo aktuelle geosteder. 181 steder fra 56 land ble evaluert av 33 internasjonale eksperter. De første 100 er nå valgt ut. Jutulhogget ble et av dem, sier han.

I Baskerland

Tom Heldal har arbeidet med nominasjonen og den vitenskapelige begrunnelsen sammen med NGU-kollega Fredrik Høgaas, som lenge har studert gjelet i Alvdal og Rendalen nord i Østerdalen.

Det er 60-årsjubileet til International Union of Geological Sciences (IUGS) som er bakteppet for kåringen. De «første 100» geologiske attraksjonene i verden blir samlet i en jubileumsbok, som skal presenteres under IUGS’ feiring i Zumaia i Nord-Spania fra 25. til 28. oktober. NGU med Tom Heldal skal presentere det norke bidraget.

Selve Jutulhogget er 2,4 kilometer langt og 140 meter dypt, og er dermed et av Nord-Europas lengste gjel. Formasjonen oppsto helt mot slutten av siste istid da vann fra den bredemte innsjøen Nedre Glomsjø brøt ut under isen og dannet et nytt løp østover. I løpet av kort tid brast hele den store isdemningen. Flommen med enorme mengder smeltevann grov seg gjennom fjellet og dannet Jutulhogget.

Kjente steder

Det norske geostedet er i godt selskap. På listen over de 100 første finner vi blant annet noen av de eldste bergartene på jorden fra Sør-Afrika, spor av primitivt liv fra Australia og Kina, noen av de beste fossile restene fra dinosaurer fra Canada og de første bevisene på tidlig utvikling av menneskenes forfedre fra Tanzania.

På listen står også de marine bergartene på toppen av Mount Everest, og ikoniske steder som Grand Canyon i USA, Perito Moreno-breen i Argentina, Santorini-kalderaen i Hellas, Sukkertoppen i Brasil og sandsteinsformasjonen Uluru i Australia.

IUGS er en av verdens største vitenskapelige organisasjoner med 121 medlemsnasjoner, som samlet representerer over en million geovitere. Byen Zumaia, hvor feiringen skal finne sted, ligger for øvrig ved Baskerkysten UNESCO Global Geopark, som har en av verdens mest imponerende stratgigrafiske bergartsblotninger.