Tar opp Killingdal-hullet med næringsministeren

VED HULLET: F.v. Gunnar Eidet, Morten Jensås, Lars I. Nyhus og stortingsrepresentant Heidi Greni på befaring 2. pinsedag.

VED HULLET: F.v. Gunnar Eidet, Morten Jensås, Lars I. Nyhus og stortingsrepresentant Heidi Greni på befaring 2. pinsedag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingspolitiker Heidi Greni (Sp) fra Holtålen mener det er urimelig å påføre grunneiere eller kommuner ansvar for opprydding etter gruvedrift som de ikke har hatt interesser i.

DEL

I mai sa Greni til Retten at hun ville ta hullet i Killingdal med til Stortinget. Nå er det skriftlige spørsmålet sendt til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Hans svar er ikke tilgjengelig ennå.

Oppgitte grunneiere: – Bare flaks at liv ikke er gått tapt her

– Vil statsråden medvirke til at staten tar ansvar i denne saken og bidrar til sikker lukking av hull etter gruvedriften?, spør senterpartipolitikeren fra Holtålen.

Hun viser til at Direktoratet for mineralforvaltning (DFMF) har avslått å ta ansvar for lukking av synkehull som har oppstått etter at Killingdal gruver ble nedlagt.

– Hullet er delvis åpent etter at midlertidig lukking på overflaten er ødelagt. DFMF mener lukking er grunneiers ansvar. Grunneier, Østsida Utmarkslag SA, var imidlertid ikke involvert i opprydningen etter stopp av drift i 1986 og kan derfor ikke pålegges dette, uttaler Greni.

Hun skriver videre i begrunnelsen for spørsmålet at Killingdal er en nedlagt kopper- og sinkgruve som ligger i Holtålen kommune.

– Den første delen av gruven ble åpnet i 1674. Fram til nedleggelsen i 1986 ble det tatt ut over 2,6 millioner tonn malm. Østsida Utmarkslag SA står som grunneier av området rundt gruva. Grunneierlaget tok over eiendommen i forbindelse med utskifting i 1955. Da var det fremdeles drift i gruveanlegget, men utmarkslaget hadde ikke noe ansvar i oppryddingsarbeidet, skriver Greni.

– DFMF mener hullet er grunneiers ansvar og at utmarkslaget må iverksette umiddelbare sikringstiltak. Kommunen og grunneier mener at direktoratet som har ansvar for utvinning av mineraler og godkjenner konsesjoner i Norge, ikke kan fraskrive seg alt ansvar i slike saker. Det er urimelig å påføre grunneier eller kommuner ansvar for opprydding, skriver Greni til ministeren.

DMF svarer rådmannen – Ikke vårt ansvar

Ingen har tatt ansvar for hullet på minst 10,7 meter: Da tok denne gjengen saken i egne hender

Rådmann Jermstad er provosert over at ingen tar ansvar for synkehull

Dette hullet vil ingen ta ansvar for


Artikkeltags