Hver morgen, mandag til torsdag, denne uka, kan du høre Harald Hauge, sogneprest i Røros og Hitterdal, på radioen. Der holder han den faste Morgenandakten som sendes klokka 08.20 på NRK P1.

- Vi hører du deler betraktninger og refleksjoner over tro, tanker og hverdagslige tema, som i dag da du snakket om været. Hvordan kom dette i stand, og hvordan blir det mottatt?

- Jeg ble ganske enkelt spurt om jeg kunne tenke meg å holde Morgenandakten, og det syns jeg var en spennende mulighet så jeg takket ja, forteller Harald Hauge til Arbeidets Rett.

Tilbakemeldingene tyder på at lytterne liker det de hører. Ikke minst på Harald Hauges egen facebookprofil sitter lovordene løst, og folk fra fjern og nær roser alt fra stemmebruk til fortelleregenskapene til formidleren fra Røros.

- Det er vel artig å snakke til et annet og enda bredere publikum enn vanlig?

- Ja det er det, og det er utrolig hyggelig med positive tilbakemeldinger både i virkeligheten og på sosiale medier. NRK er jo flinke til å utnytte nettet til å markedsføre sendinger og til å spre informasjon.

På NRKs sider kan en både gå inn og lese tekstene og lytte til opptak av andaktene i ettertid.

- Når det gjelder sjølve skriveprosessen, sto jeg helt fritt til å velge ut fra egne ideer og tanker. Jeg valgte å ta utgangspunkt i noen stikkord knyttet til navnene på ukedagene i japansk tradisjon, forteller han.

Han forklarer bakgrunnen for dette med at han sjøl vokste opp i Japan og bodde der fra han var tre til han var 19 år.

Månen var stikkord for den første teksten, som ble sendt mandag denne uka.

- Jeg tok utgangspunkt i et utsagn fra et barn som så en ny måne på himmelen, og bemerket at månen var ødelagt. Ut fra det snakket jeg om å fikse og reparere noe som er ødelagt.

Slik begynner den teksten:

"Jeg hadde akkurat spent henne fast i barnesetet den tidlige vintermorgenen og var på vei rundt bilen da det kom fra toåringen: "Se! Månen er ødelagt!" Jeg løftet blikket og så den tynne månesigden som hang på himmelen og rakk akkurat å tenke at det var jo både poetisk og fiffig sagt før barnestemmen la til, som til seg selv: "Men pappa kan fikse det."

Tirsdag var utgangspunktet for teksten stikkordet vann, og presten snakket om været og om hvem en skal holde ansvarlig for både gode og dårlige hendelser, så vel som godt og dårlig vær.     

- Hva får vi høre de to siste dagene da?

- Onsdag er temaet trær. Torsdag er stikkordet gull. Og lagidrett. Det handler om å vinne. Det er både artig og spennende å jobbe med tekst på denne måten. Du må skrive korte, kompakte tekster, der du kommer til poenget ganske så fort. Det har vært givende å utforske skriveprosessen i forbindelse med disse andakt-tekstene.

- Og så til slutt lyser du velsignelsen - også på sørsamisk i tillegg til bokmål!

- Det stemmer. Det er i tråd med det som særpreger den tjenesten jeg står i, derfor tenkte jeg det var naturlig å ta det med inn i radioen også, forteller Hauge, som også valgte en salme på sørsamisk som avslutning på tirsdagens andakt.

- Er det du som velger musikken også? De som kjenner deg vet jo du er musikkglad og spiller sjøl.

- Jada, jeg har fått velge, og det ganske så fritt. Det skulle være én salme, og da valgte jeg denne du refererer til som er "Måne og sol" oversatt til sørsamisk. Det er skrevet en ny melodi spesielt til denne teksten, som du finner i den nye salmeboka, opplyser han.

Versjonen til andakten var ved Frode Fjellheim, og de andre dagene byr Hauge på alt fra Coldplay til U2.