Kirsti og Anne Linn byr på forfattere, konsert og møter med folk

STORSTUGGU: Leder i Litteraturfest Røros, Kirsti Sæter (t.h) og leder ved Storstuggu, Anne Linn Vingelsgaard Schärer inviterer til årets litteraturfest. Billetter kan kjøpes på nett og i døra.

STORSTUGGU: Leder i Litteraturfest Røros, Kirsti Sæter (t.h) og leder ved Storstuggu, Anne Linn Vingelsgaard Schärer inviterer til årets litteraturfest. Billetter kan kjøpes på nett og i døra. Foto:

Litteraturfest Røros går som planlagt og mange kjente forfattere besøker bergstaden i helga. Torsdag starter det og Storstuggu er møtested for hele litteraturfesten i år.

DEL

Sjøl om pandemi-våren har vist at mye kan løses digitalt, er det noen ting som fortsatt oppleves best i møte med folk og Litteraturfest Røros er et slikt arrangement. Arrangørene har i år lagt hele programmet til Storstuggu på Røros, der det er rikelig med plass til å overholde avstandsanbefalinger og smittevernreglene er godt innarbeidet på huset.

- Vi pleier jo å være rundt om på flere steder i Røros i tillegg til Storstuggu, men vi vil ta godt vare på publikum og er veldig glad for at vi har et så fint sted som Storstuggu som kan huse oss, sier leder for Litteraturfest Røros, Kirsti Sæter.

– Var dere noen gang i tvil om dere skulle arrangere?

– Ja, som alle andre var vi jo det. Veldig mye av programmet var jo klart i mars da koronabegrensningen kom, så vi ønsket inderlig å få det til. Vi i Litteraturfest Røros mener det er viktig, og er veldig glade for at det ble mulig. Folk trenger kultur. Folk trenger å se hverandre. I tillegg er det også andre lokale aktører som er involvert. Det er mange virksomheter som lider i denne perioden, så vi ønsker jo å skape aktivitet for at andre skal overleve og komme ut på andre siden i pluss.

Derfor var de i tenkeboksen og så an myndighetenes retningslinjer ei stund. Nå ønsker de velkommen til publikum og lista over kjente forfattere som kommer er lang.

– Forfatterne gleder seg til å komme, og de nære møtene mellom folk ville vi ikke greid å erstatte med streaming over nettet. Vi synes vi presenterer et veldig flott program. For mange er lesing noe personlig og folk tenker kanskje at lese kan de gjøre på egen hånd, men litteraturfesten handler om å bli inspirert. Sjekk programmet og finn gjerne en forfatter du ikke har hørt mye om før, så kan du gå og bli inspirert til å oppleve noe nytt! Da kommer en beriket ut av det, frister Sæter.

På lista står lokale forfattere som Asbjørn Ryen, Anne Nyheim og Anne Linn Vingelsgaard Schärer, og kjente navn som Hanne Ørstavik, Amal Aden og Sigmund Løvåsen, blant andre. Skolene får som vanlig også forfatterbesøk.

– Vi byr på internasjonale størrelser som er solgt og oversatt til mange forskjellige land. De tar opp tematikk som både er historisk og relevant i dag, som eksempelvis Simon Stranger som er veldig aktuell i år i forbindelse med frigjøringsjubileet.

Det selges billetter på nett via Storstuggu og i døra ved hvert arrangement.

Én konsert står også på programmet, og det er Ine Hoem som spiller lørdag kveld.

Hun har vært her før sammen med faren Edvard Hoem, men i år kommer hun alene men har kanskje noen av farens tekster i bagasjen.

Livslang lidenskap ble bok

Asbjørn Ryen har brukt hele livet på å samle fortellinger, minner og kunnskaper om historien til distriktet vårt, og særlig hjembygda Narjordet. Som lærer gjennom mange år, inspirerte han elever til å lære om, og å være nære, naturen og kulturen. Det er ikke få av hans tidligere elever som den dag i dag, 30 år etter at de hadde Ryen som lærer, fortsatt kan skille ulike fuglelåter fra hverandre, kan huske essensen av hvordan en vikingelandsby skal bygges opp, og som kan si hvordan skogsbruk foregikk på 1800-tallet. (Teksten fortsetter)

Litteraturfest Røros byr på ei samtale mellom Asbjørn Ryen og direktøren for Kulturminnefondet, Simen Bjørgen. 

Litteraturfest Røros byr på ei samtale mellom Asbjørn Ryen og direktøren for Kulturminnefondet, Simen Bjørgen. 

- Selv om Ryen slutta som lærer, har han aldri slutta å formidle, noe mange kan være takknemlige for. Som pensjonist er det ikke få timer han har brukt for å gjøre den nære historien vår tilgjengelig for flere,og han har lagt til rette for kunnskaper om områder få andre har skjønt omfanget av, forteller Kirsti Sæter.

Gjennom arbeidet med historien til hjembygda, begynte Ryen å undersøke hvordan brenninga og transporten av køl foregikk i kobberverkstida,noe som endte opp i boka «Kølbrenning, kølkjøring og bosetting», gitt ut våren 2020, i samarbeid med Røros Museums- og historielag. Ei fortelling om en storstilt industri Røros kobberverk ikke hadde klart seg uten. Hele bygdesamfunn ble tufta på, og bygd opp på grunn av dette arbeidet, og vi ser spor av kølbrenneraktiviteten i hele distriktet vårt.

Litteraturfest Røros byr på ei samtale mellom forfatteren og direktøren for Kulturminnefondet, Simen Bjørgen.

- Bjørgen uttaler at han er bergtatt av Ryens levende fortelling om kølbrenninga som foregikk mellom Narjordet og Drevsjø, ei fortelling både om mennesket og naturen. Han beskriver det som en utrolig viktig og helt avgjørende del av Røros kobberverks historie, noe de kommer til å snakke mer om når de møtes under litteraturfestivalen, sier Sæter, som har flere store navn på lista:


Hanne Ørstavik traff en hærskare av lesere da hun i 1997 ga ut romanen «Kjærlighet». Den rørende, men samtidig rystende romanen var med å befeste posisjonen hennes som en av Norges mest markante og særprega forfattere i vår tid. Boka har senere blitt solgt til 29 land. Nå til helga kommer Ørstavik til Røros og Litteraturfest Røros, og denne gang er det med romanen «Roman. Milano».

Ørstaviks lange vår

- Det har vært en lang vår for Ørstavik. Som de fleste andre har hun vært prega av utbruddet av Covid-19. I tillegg har hun mista mannen sin. Han fikk en kreftdiagnose, og etter hvert ble det klart at livet hans ikke sto til å redde. De fikk fire år sammen, og «Roman. Milano» ble skrevet i begynnelsen av dette samlivet, forteller Kirsti Sæter.

Ørstavik ble forelska i både mannen og byen som ble hjemmet deres, Milano, og dette måtte ned på papiret og ut i bokform.

- Under Litteraturfest Røros skal Ørstavik, i samtale med Marianne Moseng Breigutu, la oss bli bedre kjent med hovedpersonene og deres liv, og Ørstavik vil dele fortellinger fra et langt og spennende innholdsrikt forfatterskap.

På telefon fra Oslo forteller Ørstavik at hun ser fram til å komme til Røros og at det har vært noe hun har gleda seg til gjennom de siste månedene. Besøket er med og sparker i gang en spennende bokhøst for forfatteren. - Denne høsten kommer den nyeste boka mi, «Ti amo», som ble skrevet i perioden da mannen min var syk. Den handler om livet, og om en kvinne som er i ferd med å miste mannen sin, sier hun.

- Som i de fleste av romanene til Ørstavik, har hun også i den nyeste romanen brukt bruddstykker av eget liv til å forme karakterene i boka. For oss som leser bøkene hennes, er det bare å glede seg, og for alle som ennå ikke kjenner til forfatteren, kan det være en fin start å oppleve henne i løpet av helgas litteraturfestival. I tillegg til å snakke om egen bok, skal hun også delta på samtalen om «Den fjerde nattevakt» sammen med Gard Erik Sandbakken og Sigmund Løvåsen, reklamerer Sæter.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags