Kisten med Ibrahim (19) skal hjem til Afghanistan: Enorm respons på spleisen som Shergol (24) startet

TOK INITIATIVET: Shergol Hakimi har dratt i gang en Spleis for å få kisten med Ibrahim Waziri (innfelt) til Afghanistan.

TOK INITIATIVET: Shergol Hakimi har dratt i gang en Spleis for å få kisten med Ibrahim Waziri (innfelt) til Afghanistan. Foto:

– På dårlige dager må vi hjelpe hverandre, sier Shergol Hakimi fra Tynset.

DEL

Natt til lørdag dro han i gang en Spleis som skal sørge for at 19 år gamle Ibrahim Waziri kan stedes til hvile i sitt hjemland Afghanistan.

Mindre enn et døgn etterpå var målet om 90.000 kroner nådd. Men spleisen fortsetter.

Da Arbeidets Rett snakket med Shergol søndag kveld, var det kommet inn over 118.000 kroner – og enda skal spleisen gå i ukedagene som kommer, fram til kommende helg.

Ibrahim Waziri er gutten det ble startet en leteaksjon etter på Tynset onsdag 22. juli. Han ble meldt savnet om natta, og på formiddagen kom den triste beskjeden om at den unge mannen var funnet død.

Nå er målet å få kisten hans til Afghanistan.

– Han skal hjem til mammaen sin, så hun får se ham en siste gang, sier Shergol, som har vært i dialog med guttens onkel om hvordan dette skal la seg gjøre økonomisk.

Shergol kontaktet ambassaden i Oslo, og fant ut at det vil koste et sted mellom 90.000 og 120.000 kroner.

– Men ingen hadde de pengene, og etter jobb natt til lørdag satte jeg meg ned og lagde en Spleis, forklarer Shergol.

Spleis er en måte å samle inn penger på via nettet. Her er spleisen for Ibrahim: Hjelp oss å sendte Ibrahims kiste til Afghanistan.

Shergol tenkte at om verken familien eller det afghanske miljøet på Tynset har pengene, måtte det gå an å finne en måte å gjøre det på der alle som vil kan hjelpe til.

24-åringen driver pizzeriaen og restauranten La Famiglia på Tynset, og tar seg tid til en liten prat når det har blitt litt rolig i restauranten søndag kveld.

Han forteller at han tok kontakt med folk han kjenner andre steder også, og snakket om spleisen.

– Det som eventuelt blir til overs, går til familien. Familien har det vondt nå, sier Shergol.

Mange vil være med og støtte, og over 500 givere hadde bidratt i løpet av de to første dagene.

– Vi deler smerten med familien, kommenterer Shergol.

Han beskriver Ibrahim som en veldig snill, grei og rolig gutt, som også hadde en rekke norske venner, og forteller at hans norske familie også støtter at Ibrahims siste reise blir tilbake til Afghanistan.

Shergol forteller at i det afghanske miljøet på Tynset er det slik at alle kjenner alle.

– Ibrahim var veldig glad i skolen, legger han til, og snakker om det triste ved at en gutt som knapt har startet livet, forlater det.

I teksten som følger spleisen står det at Ibrahim gjerne ville blir barne- og ungdomsarbeider.

– Ibrahim flyktet fra utrygge Afghanistan til trygghet i Norge. Her fikk kan opphold i Tynset, og gikk på skole og jobbet der. Han ønsket alltid å hjelpe andre, leser vi om 19-åringen.

Det har kommet inn penger fra folk i hele regionen. Noen givere er anonyme, andre ikke. Flere har lagt igjen en hilsen der de skriver om den Ibrahim de lærte å kjenne:

«Du var en veldig flott gutt».

«Du blir ikke glemt».

«Ibrahim var en som gjorde stort inntrykk etter første møte – utrolig engasjert og oppmerksom på sine medmennesker. Hvil i fred».

«Takk for at jeg ble kjent med deg, med ditt gode smil og fine kommentarer. Hvil i fred».

Artikkeltags