100-årsjubileum for Kjell Aukrust skal markeres over hele landet

BLIR HEDRET: I 2020 er det 100 år siden Kjell Aukrust ble født. Det legges opp til en stor jubileumsmarkering med mange arrangementer.

BLIR HEDRET: I 2020 er det 100 år siden Kjell Aukrust ble født. Det legges opp til en stor jubileumsmarkering med mange arrangementer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

19. mars i 2020 er det 100 år siden Alvdals store sønn Kjell Aukrust ble født. Det skal markeres over hele landet neste år blant annet med en dokumentarserie på NRK og stor jubileumsforestilling i Oslo. Det vil også bli flere lokale og regionale jubileumsarrangementer.

DEL

– Kjell Aukrust var ikke bare en lokal Hedmarkskunstner, men en aktet nasjonal kunstner som ga ut 35 bøker og er kjøpt inn av Nasjonalgalleriet og Museet for samtidskunst. Han er et nasjonalt ansvar, sier Kjell-Erik Nordahl.

Fabelaktiv med dokumentar

Nordahl er daglig leder ved Aukrustsenteret AS og har den samme rollen i det nye selskapet Aukrust AS. Det er etablert for å løfte hele universet til Kjell Aukrust og har hovedansvaret for jubileumsåret.

Nordahl er leder for en arbeidsgruppe som på kort tid har gjort et ganske betydelig arbeid.

Samlerauksjon med gamle Aukrust-brev omsatte for nærmere 300.000 kroner

– Vi har lagt noen hovedtanker som er presentert for Hedmark fylkeskommune og Fylkesmannen og begge bidrar med 700.000 kroner for å få til dette. Det er vi veldig fornøyd med, men det er egentlig nå arbeidet starter, konstaterer han.


Nordahl synes det er hyggelig at produksjonsselskapet Fabelaktiv på Hamar har fått oppdraget og er i gang med å lage dokumentarseieren som vil bli vist på NRK.

– NRK har planer om å legge dokumentaren opp med tre episoder på 40 minutter. Kjell Aukrust er nok glemt i mange sammenhenger, men nå skal han feires over hele Norge. Foreløpig er mye på skisse og planleggingsstadiet, men stikkordet er igjen at Kjell Aukrust ikke bare var en Hedmark-kunstner, men en nasjonal kunstner, understreker han.

Tunge aktører

Han legger til at mange av figurene som Kjell Aukrust tegnet er fra hele landet, og at det blant annet jobbes med hvor de ble født.

Solan og Ludvig følger Pikachu og tar steget inn i den digitale verdenen

– Ludvig ble for eksempel født i forbindelse med «Hold Norge Rent»-kampanjen med Norges Vel for 50 år siden, mens forfatter og fritenker Hallstein Bronskimlet d.a.y. (den aller yngste) er fra Volda. Vi har allerede et tett samarbeid med Hunderfossen Familiepark og prøver å få på plass et knippe andre tunge aktører som samarbeidspartnere. Norsk Hydro sponset jo den siste Flåklypafilmen «Månelyst i Flåklypa» fordi de ville bruke Norges mest kjente oppfinner (Reodor Felgen). Det vil også bli noe med NRK regionalt og vi har mange flere planer. I og med at Flåklypa ligger i Oppland var Kjell like mye fra Oppland som Hedmark. I den sammenheng ser vi på det nye fylket Innlandet fra 2020, sier Nordahl.

Han ser heller ikke bort fra at det vil bli pustet nytt liv i Flåklypa Tidende, i tillegg til at det blir flere jubileumsprodukter.

Utfordrende økonomi

– Det har vært mye skriverier om utfordringer med økonomien ved Aukrustsenteret AS. Nå har Kari og Kjell Aukrusts stiftelse (Aukruststiftelsen) som eier rettighetene og kunsten gått sammen med Alvdal kommune som eier byggene om å putte alle ressursene inn i det nye selskapet Aukrust AS. Med at kommunen og Kari og Kjell Aukrust stiftelse også går inn i det nye aksjeselskapet med en million kroner hver, tror jeg vi er i ferd med å organisere oss vekk fra å spørre kommunen om penger hvert år, sier Nordahl.

Full seier til Hunderfossen og Aukrust-stiftelsen i Il Tempo Gigante-konflikten

Han forteller at det er tenkt at 2020 skal bli starten på å løfte Kjell Aukrust tilbake på et høyt nasjonalt nivå der han hører hjemme.

-Spesielt er det hyggelig at Harald Stanghelle som kjente Kjell godt går inn i styret for Aukrust AS sammen med Nils P. Hagen fra Tynset, Lars Espen Aukrust som er Kjells nevø og rådmann Erling Straalberg, legger han til.

Nordahl slår fast at 2020 i det hele tatt kommer til å bli et år som står i Kjell Aukrusts tegn.

– Det kommer ut to biografier om kunstneren. Den ene er av forfatteren Sigmund Løvåsen fra Trysil. Den andre biografien er det forlagsredaktør Anders Giæver i Cappelelen Damm som skal skrive, sier Nordahl.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags