Tolga-Os janitsjar arrangerer nok en gang Fjelltrall, og distriktet vil merke at det blåses og hamres i dagene fra 9. til 11. juni. De driftige musikerne har som mål å arrangere Fjelltrall hvert tredje år, men på grunn av pandemien er de litt ute av sin opprinnelige syklus. De planlegger imidlertid allerede å ha et nytt treff om tre år, og deretter hvert tredje år. Treffet er i regi NMF (Norges Musikkorps Forbund) Innlandet, men det er også korps fra Trøndelag med.

Fjelltrall

De som kan sin Egil Storbekken, gjenkjenner nok umiddelbart navnet. Fjelltrall er en av Storbekkens mest kjente komposisjoner, og har blitt framført av utallige nasjonale musikkstørrelse gjennom årene. Kringkastingsorkesteret, Steinar Ofsdal og oboisten Brynjar Hoff er noen som har spilt Storbekken sin signaturmelodi.

– Vi er takknemlig for at familien etter Egil har gitt oss muligheten til å bruke navnet, og derav kan vi gjøre dette arrangementet til akkurat det. Fjelltrall, sier arrangementsgjengen.

Humor og moro

En av konsertene skal bedømmes. Etter mange kriterier. Vi skjønner imidlertid fort at humør og humor et stikkord.

– Vi har sikret oss en solid og garantert bestikkelig jury, ler korpsgjengen til oss i slagene mellom forberedelsene til den store helga. Vi har fått en jury bestående av ordfører i Tolga, Bjørnar Tollan Jordet og ordfører i Os, Runa Finborud. For å ha litt balanse i juryen, har også vår hovedsponsor med seg en person, nemlig Esten Inge Hilmarsen. Vi er trygge på at om ikke disse tre finner rett vinner, så vil de i hvert fall finne en vinner!

Spilt i korps nesten hele livet

– Jeg gikk på notekurs da jeg var 7–8 år gammel tror jeg.

Helene Lund Vollen tenker tilbake på sin introduksjon til korps. Hun er fortsatt like ivrig, og de siste 40 åra har hun spilt mer eller mindre fast i forskjellige korps.

– Som mange andre hobbyer, så sliter vi med rekruttering, sier Helene til oss. Det å spille i korps er en hobby hvor du må legge ned en ganske stor innsats. Det er mye som skal læres, og det går tid før du er komfortabel med både ditt eget instrument, og de andre musikerne.

Bildeserie

Følg Tolga-Os janitsjar gjennom norgesmesterskapet

Auld Lang Syne

Det mest spennende i løpet av disse dagene er nok avslutningen i Hamran på Tolga. I beste Military Tatoo-stil, deles musikantene inn etter instrumenter, og vil foreta en innmarsj i Hamran, lik den vi er blitt vant til å se fra slottet i Edinburgh. Og, uten sammenligning for øvrig, utsikten fra Edinburgh Castle og Hamran er ikke ulik. Fra begge steder kan en se ned på stedets hovedgate, og søndag kveld vil tonene fra Auld Lang Syne høres ut over Tolga fra Hamran. Den er oversatt med kunstnerisk frihet til lokale forhold og med lokale språkvendinger.

- Du trenger bare å komme i Hamran, du trenger ikke reise til Skottland, avslutter Tolga-Os janitsjar.