For tredje år på rad arrangerer Ungdomsrådet for Fjellregionen, Regionrådet for Fjellregionen og Ungt Entreprenørskap Innlandet det årlige Klimatoppmøtet. I år er Arbeidets Rett med som teknisk arrangør, og sender hele debatten åpent på vår nettside retten.no.

Det skjer i Tynset kulturhus fredag 2. oktober fra klokken 08.30.

Årets tema er matsvinn

Dette har vært et tilbud for 1. trinns elever ved de tre videregående skolen i regionen, Storsteigen, Nord-Østerdal videregående skole (NØVGS) og Røros videregående skole.

Men av hensyn til smitteverntiltak er det i år bare 1. trinn ved NØVGS og innbudte gjester som er fysisk tilstede i kulturhuset.

Elever ved Storsteigen og Røros videregående skole, og i år også elever i ungdomskolen og ellers interesserte, har mulighet til å følge direkte sending fra kulturhuset via Arbeidets Rett.

Lover engasjerende prat om temaet

Fra Bergen kommer hovedinnleder Mette Nygård Havre, som har gjort avfallsreduksjon og matredding til livsstil. Hun jobbet flere år i avfallsbransjen, men driver nå sitt eget selskap; Grønne verdier og folkebevegelsen «Spis opp maten».

Hun har nærmere 100.000 følgere i sosiale medier og ga ut boken «Spis opp maten» i februar 2019.

Mette sitt mål er å gjøre hele Norge til matreddere.

– Jeg kommer til Tynset for å forhåpentlig skape et engasjement rundt dette viktige tema, sier Nygård Havre som i 2016 ble kåret til ‘Årets markedsfører’ av Salgs- og reklameforeningen i Bergen. Fordi hun hadde gjort avfall til noe gøy gjennom jobben som kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BIR AS.

– Og gøy lover jeg det skal bli undervegs i de 45 minuttene jeg har til rådighet, sier Mette.

Hun har bakgrunn som journalist i TV2.no og er en aktiv debattant i media. Hennes miljøengasjement har gjort at hun blant annet har fått Q-meieriene til å endre datomerkingen på melk til "Best før, men ikke dårlig etter".

Ungdommene har matsvinnfokus

I forkant av Klimatoppmøtet møtte tre av styremedlemmene i Ungdomsrådet for Fjellregionen media tirsdag ettermiddag. Alle tre, leder Ole Einar Dalen (Tynset), og Ronja Svendsen (Rendalen)og Nour Hubous (Tynset) sier de har et veldig fokus på det med matsvinn.

– Vi prøver alle å redusere matsvinnet så godt vi kan. Blant annet ved at vi lager mye "ny mat" av rester. Vi er også åpne på at det er fullt mulig å spise mat som har passert datoen best før. Ikke minst gir det billigere mat om vi er innom forretningene og handler denne type varer, sier trioen.

De gleder seg alle til debatten fredag, der det er Erlend Kvittum Nytrøen, ungdomspoliteker hos Sp, som skal styre debatten. I panelet vil Marianne Lunåsmo, leder i Tynset bondelag og aktiv MDG-politiker, sammen med tidligere nevnte innleder Mette Nygård Havre og Berit Selboe-Coote fra Fias, sitte.

– Vi håper ungdommene i salen virkelig vil engasjere seg og komme med mange spørsmål til panelet, oppfordrer Ungdomsrådets representanter.

– Vårt samfunnsoppdrag

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett, Guri Jortveit, forteller at hun synes ideen om å sende dette Klimatoppmøtet på retten.no var helt i tråd med avisens policy.

– VI sa umiddelbart ja til å sende dette på vår plattform. Dette fordi vi ser det som en del av samfunnsoppdraget å kunne bidra til at dette gjøres mulig og tilgjengelig til tross for koronaens begrensninger. Og spesielt fordi det handler om et viktig tema og ei viktig aldersgruppe, sier Guri Jortveit.