Glede over «lottogevinst» til kommunene

Artikkelen er over 3 år gammel

Oslo (NTB-Mats Rønning): Norske kommuner krevde inn 6 milliarder kroner mer i skatt i fjor enn opprinnelig anslått i statsbudsjettet for 2016. Pengene kan de bruke som de vil.

DEL

– Dette er en hyggelig gevinst på toppen av gode kommuneopplegg. Det er god vekst, gode resultater og gjennomgående god økonomistyring i norske kommuner, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Ferske regnskapstall som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde denne uken viser at kommunenes faktiske, ordinære skatteinntekter endte 1,55 milliarder høyere enn anslått i statsbudsjettet for 2017. Sammenlignet med det opprinnelige anslaget i budsjettet for 2016 er skatteinngangen rundt 6 milliarder kroner høyere.

Skattesvikt i 2015

Våren 2015 var utgangspunktet et helt annet. Den gang var det sviktende skatteinngang og regjeringen ble møtt med krav fra opposisjonen om å kompensere for dette inntektsbortfallet.

– Men sluttresultatet senere på året viste at 2015 ble det beste året for kommunene siden 2006, sier Sanner.

Senterpartiets Heidi Greni sier dette først og fremst skyldes at kommunene justerte pengebruken og aktivitetsnivået underveis i 2015.

– Trange rammer

Greni gleder seg over at kommunenes skatteinngang i fjor var høyere enn anslått, men er kritisk til de samlede overføringene, ikke minst til mindre kommuner.

– De økonomiske rammene som kommunene er gitt, dekker ikke mer enn pris- og demografiutviklingen. De gir ikke rom for nye satsinger og investeringer. I tillegg er det mange småkommuner som sliter med å få endene til å møtes, sier hun.

Både Greni og Sanner advarer kommunene mot å bruke pengene til drift. De oppfordrer heller kommunen til å sette av midler til investeringer, fondsavsetninger eller nedbetaling av gjeld.

(©NTB)

Artikkeltags