Når han i tillegg er dobbeltarbeidende som fastlege toppet en allerede høy arbeidsmengde seg med det store smitteutbruddet av covid-19 på Tynset i slutten av mai.

Bjørnstad-Tuveng var sykemeldt i noen uker, før han kom tilbake i jobb mot slutten av forrige uke.

– Det er ting som gjør at smitten kan blusse opp igjen

– Det er personlige ting som jeg ikke har lyst til å si så mye om. Leger er privatpersoner de også og kan bli syke som alle andre, slår han fast.

Selv om konsekvensen av koronasmitte er mindre nå enn for et år siden er kommuneoverlegen opptatt av folk må teste seg og unngå kontakt med andre når de blir syke.

– Vi må holde kontroll på epidemien fortsatt. Det gjør at vi sikkert må gå i konstant beredskap noen måneder til for å fange opp lokale smitteutbrudd, sier han.

Smitteutbrudd lenger nord

Lenger nord i regionen har et smitteutbrudd ført til 25 smittetilfeller i Holtålen og fem på Røros. Fortsatt ventes det på flere prøvesvar. Selv om smitteveien er kjent og situasjonen betegnes som under kontroll, fryktes det for regional spredning.

Forventer at smittetallet vil øke mye: – Utbruddet er oversiktlig, men ikke under kontroll

– Nå er det sluppet opp på de nasjonale tiltakene og sjansen for lokale smitteutbrudd er større. Vi må strekke oss litt til for i tillegg til alle de andre tingene kommunene skal gjøre må vi være forberedt på at det kommer lokale smitteutbrudd. Det er en seig avslutning på koronaepidemien som fortsatt er langtekkelig og veldig arbeidsomt, sier Bjørnstad-Tuveng.

– Du ser ikke slutten på koronaepidemien riktig enda?

– I og med at det er mindre nasjonale tiltak er risikoen for at det dukker opp smitteutbrudd enkelte steder litt større, men konsekvensen er mindre. Personer som har fått den første dosen og de som er fullvaksinerte kan likevel bli syke og vi må holde smitten på et lavt nivå en stund til. Når vi kommer til høsten og enda flere er vaksinerte kan vi slippe litt mer opp.

Kun en sykehusinnleggelse

Bjørnstad-Tuveng tror at epidemien snart går over i en fase der man fokuserer mer på konsekvensene av smitte i form av sykehusinnleggelser og dødsfall, og ikke lengre så mye på bare smittetallene.

Fridagen ble ikke helt som familien hadde tenkt: – Nå får vi bare gjøre som vi får beskjed om

– Men vi er like fullt opptatt av ha god beredskap og slå raskt ned på smitteutbrudd når de kommer. Vi hadde bare en sykehusinnleggelse under det store smitteutbruddet i mai. Vaksineringen hjalp helt klart til med å avgrense utbruddet så det nesten bare var de med høy risiko som ble smittet. I lokalsamfunnet så vi en grense hvor smitten stoppet litt opp da nærkontaktene ble vaksinerte. Delta-viruset som i større grad vil overta utover nå vil i litt større grad smitte flere som bare har fått en dose. Slik sett er det et lite kappløp for å få fullvaksinert flest mulig før høsten, sier han.

Litt ubehagelig, men ellers helt smertefri massetesting: – Smittetrykket er helt surrealistisk

Etter denne uka skal han jobbe i 14 dager til før han tar en velfortjent ferie.

– Blir det Norgesferie eller ferie i utlandet?

– Det vet jeg ikke helt enda, men det blir vel ferie sammen med familien. Vi har lagt litt løse ferieplaner i år, selv om det kanskje er ekstra viktig med ferie. Vi skal nok på ferie i Norge og vil følge de reiserådene som gjelder. Kan hende blir det også en tur til Danmark hvor vi har veldig gode venner, men det forutsetter lave smittetall og at barna ikke får karantene når vi kommer tilbake til Norge.

– Hva er ditt råd til ferierende nordmenn?

– For å slå ned på koronaepidemien går vaksinasjon og testing litt hånd i hånd. I denne fasen er det to ting som er særlig viktig; Det ene er å fortsette å teste seg når man blir syk. Det andre er å unngå kontakt med andre når man er syk. Den jevne nordmann kan nok slappe litt mer av, men å teste seg gjelder fortsatt. Hvis man ikke gjør det når man blir syk kan vi få store smitteutbrudd før vi oppdager dem.