Kommunereform og Røros Kommune: Hva nå?

Mona W. Slettum (H) - gruppeleder for opposisjonen i kommunestyret  Foto: Tor Enget

Mona W. Slettum (H) - gruppeleder for opposisjonen i kommunestyret Foto: Tor Enget

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Raushet, inntekter, samarbeid, stordriftsfordeler, smålighet, fylkesmann, fordeling, kommunegrenser, partipolitikk , distriktene, gi og få, inntektssystem, samarbeidsavtale, og så videre.

Noen av mange ord som er brukt i Kommunereform debatten når Røros , Os og Holtålen Kommuner har jobbet for å bli en felles Kommune. Slik ble det ikke og hva nå for Røros Kommune sin del ?

En sammenslåing av kommunene bør gjøres av to grunner. Den første er for å sikre størst mulig inntekter til  kommunen gjennom statens inntektssystem. En ganske vesentlig grunn til sammenslåing ettersom det trengs en god del økonomiske ressurser til for å drive en kommune godt.

Den andre grunnen til å slå seg sammen er for å effektivisere drift. Det gjøres ved å samle fagmiljøer og derav redusere behov for areal og ressurser og i beste fall skape attraktivitet ifht å tiltrekke seg den mest kompetente arbeidskraften til sin egen stor-kommune. Begge deler gir økte inntekter til kommunen.

Røros Kommune bør drives etter samme prinsippet enten vi er stor eller liten. Det må gjøres en kost/nytte vurdering av hvor og hvordan oppgaver og tjenester skal gjennomføres. Er den mest kostnadseffektive løsningen et samarbeid på tvers av andre kommuner så bør det gjøres. Er det mest kostnadseffektivt å gjøre oppgavene i egen kommune bør det gjøres. Er det mest kostnadseffektivt å kjøpe tjenester bør det gjøres.

Nå handler det ikke om å gi og ta, eller få for den saks skyld, for det har vi ikke råd til i Røros Kommune.

Vi må se på lønnsomheten i hvert enkelt prosjekt og jobbe for den beste løsningen for kommunen og dens innbyggere. På kort og lang sikt. Det er laget en samarbeidsavtale mellom Røros, Os og Holtålen og den skal vi selvsagt forholde oss til. Den er et utgangspunkt for å jobbe fram den beste løsningen innenfor de enkelte områdene i hver kommune, der det finnes behov for styrking av enkeltområder.

Den eller de beste løsningene skal jobbes fram og beslutningen skal fattes i hver enkelt kommunes kommunestyrer. En sikkerhet når store avgjørelser skal tas. Alles engasjement inn i kommunestyresalen er derfor viktig og avgjørende for å få de beste resultatene, for kommunen sin.

En stor kommune må på sikt fortsatt være målet, det gir oss alle de beste forutsetninger for å kunne eksistere med gode tilbud og attraktivitet i en av distrikts-Norges kommuner. Med det beste fra hver enkelt kommune.

Vi ønsker sammenslåing fortsatt velkommen dersom noen angrer seg. Inntil ny beslutning eventuelt tas, må vi jobbe for det beste for Røros kommune med lønnsomhet og attraktivitet som det viktigste argumentet.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken