Småkommuner lite lystne på sammenslåing

På rådhuset  i Rælingen var ordføre Øivind Sand fornøyd med et klart nei flertall, etter valget om kommunesammenslåing mellom Rælingen og Skedsmo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På rådhuset i Rælingen var ordføre Øivind Sand fornøyd med et klart nei flertall, etter valget om kommunesammenslåing mellom Rælingen og Skedsmo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Oslo (NTB-Johan Falnes og Dag Kjørholt): Utfallet ble nei i tolv kommuner og ja i elleve i folkeavstemningene om sammenslåing mandag. Lysten på storkommuner ser ut til å være laber.

DEL

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er ikke overrasket over resultatet.

– Avstemningene spriker. I litt over halvparten av kommunene er det blitt nei, og i litt under halvparten er det blitt ja. Det er lav valgoppslutning, og dette resultatet krever at lokalpolitikerne viser lederskap og finner de gode, framtidsrettede løsningene, sier han.

Han viser samtidig til at det i tillegg til de 23 folkeavstemningene ble gjort innbyggerundersøkelser i Molde og Kristiansund. I begge byer var det klart flertall for sammenslåing.

Vil ikke ha storkommuner

Mange av småkommunene er derimot lite lystne på å slå seg sammen med større naboer, og Molde og Kristiansund står nokså alene igjen i sitt ønske om å danne storkommuner med naboene.

Sanner ser likevel et lys i mørket.

– Det er kjent at mange av de mindre kommunene er skeptiske til å gå sammen med byene. Samtidig sier mange av de mindre kommunene også ja til å gå sammen med andre nabokommuner. Det viser at lokalpolitikerne ser behovet for større kommuner, sier han til NTB.

Han kommer med en sterk oppfordring til lokalpolitikerne om å ta grep og finne naboer å slå seg sammen med.

– Alternativet til kommunesammenslåinger er ikke at alt blir som det var. Alternativet kan raskt bli ytterligere sentralisering, advarer Sanner.

Supermandag

I Møre og Romsdal var det «supermandag» med folkeavstemning i hele 14 kommuner. Flertallet i sju av kommunene sa nei, mens flertallet i de sju øvrige sa ja. I tillegg viste spørreundersøkelsene fra Molde og Kristiansund begge et klart flertall for å trekke nabokommunene inn i nye storkommuner.

Naboene sier derimot nei til dette, og flertallet av velgerne i for eksempel Fræna vil heller slå seg sammen med Eide i øst.

I flere andre tilfeller ble det ja hos én, men nei hos den andre.

– Dette er litt som å fri og få nei, sier ordfører i Midsund Odd Helge Gangstad (Sp) til NRK.

Innbyggerne i kommunen ville slå seg sammen med Aukra. Men der sa flertallet nei.

Lav valgdeltakelse

Deltakelsen i folkeavstemningene var svært varierende. I Stord kommune i Hordaland deltok bare 18,7 prosent.

Sanner tror dette kan ha flere grunner.

– Det kan tenkes at mange mener lokalpolitikerne må ta ansvaret for den framtidige strukturen. Det er lokalpolitikerne som er valgt av innbyggerne, som skal ta beslutningen. Så har det vært veldig mange ulike alternativer i mange kommuner, sier han.

Nei til jærkommune

I Rogaland sa flertallet i både Hå og Klepp nei til sammenslåing mellom disse to kommunene og Time til en større jærkommune. I Time var det derimot flertall for sammenslåingen.

Hele 83 prosent i Rælingen i Akershus sa nei til sammenslåing.

På øya Stord i Hordaland er befolkningen splittet langs grensa mellom de to kommunene der. Flertallet i Stord vil at de to skal slå seg sammen, mens flertallet i Fitjar er imot.

I Sogn og Fjordane var det folkeavstemning i Vågsøy og Selje om sammenslåing mellom de to og Vanylven. Flertallet sa ja i Vågsøy, mens flertallet sa nei i Selje.

Kommunene har fått frist på seg fram til 1. juli med å foreslå sammenslåinger med naboer.

Artikkeltags