10. oktober skal korpsfaner fra hele landet samles til en nasjonal markering til støtte for forsvarets korps. Linda Ramberg har tatt utfordringen om å samle faner fra regionen.

Det hele startet med en melding på Facebook, der korpsentusiast Andreas Heier Røe utfordret Linda Ramberg om å engasjere Fjellregionen.

Bakgrunnen er at regjeringen og Stortinget foreslår å legge ned Marinemusikken og Luftforsvarets musikkorps, samt at Stabsmusikken, Sjøforsvarets Musikkorps og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge skal slutte å ha konserter for sivilt publikum.

Dette reagerer amatørkorpsene på, og trommer sammen til aksjon ved Stortinget mandag den 10. oktober.

– En fane er et sterkt symbol, sterkere enn vi tenker over til daglig. Den står for tradisjon, fellesskap, arv – og stolthet. Den står for alt det som politikerne nå vurderer å ta frå oss ved å rasere Forsvarets Musikk, heter det fra Musikernes Fellesorganisasjon og Norges Musikkorps Forbund som står sammen om støttemarkeringen.

Ramberg har i løpet av tirsdagen vært i kontakt med korps både i Alvdal, Tynset, Fåset, Tolga og Røros.

De jeg har fått tak har vært udelt positive, og dette vil de være med på. Det er bra for en så bra sak, sier Ramberg, som sjøl har at bankende hjerte for korps og korpsmusikk.

- Jeg spiller i korps og har alltid vært engasjert, så denne utfordringen var det bare å kaste seg på. Folk får ta kontakt og komme med fanene, så har jeg sagt jeg skal ta dem med til Oslo den mandagen da jeg skal dit i et annet ærend.

- Tenk om vi får på plass faner fra alle bygder og grender her da, oppfordrer hun, før hun legger til at det er mulig hun trenger tilhenger nå da snart.

- Det må vel løse seg, ler hun.

Sjøl forteller hun at hun er tilbake som medlem i Tynset Janitsjarkorps, 22 år etter at hun sluttet der sist.

- Jeg spilte i korps da jeg bodde sørafor noen år, så helt pause hadde jeg i 15 år. Det var kjempeartig å begynne på igjen i fjor. Man merker jo at man ikke har spilt på en stund. Det er ikke helt som å sykle kan du si,  man trenger litt mer trening. Men, korpsmusikk er en hobby en kan ha hele livet.

- Jeg pleier å si at dette er min form for yoga. Når en er på korpsøvelse, kan en ikke tenke på så mye annet.

Markeringen startet klokka fem mandag ettermiddag.

- Et sammensatt korps fra Forsvarets Musikk skal spiller, det skal framføres appeller og krigstrommer gjaller, skriver arrangørene.

Norge har nær 2000 skole- og amatørkorps.

- Vi ønsker å stille så mange faner som mulig på denne markeringen, og slå ring rundt forsvarsmusikken ved å stille opp uten instrumenter, men med vårt sterkeste symbol, fanen. Det går biler fra lange avstander med faner – men alle som er i nærheten av Oslo har et særskilt ansvar. Om det blir 30 faner eller 300 er opp deg og ditt korps, oppfordrer arrangørene.