– Jeg ville begynne med noe annet, så da de lyste ut en stilling her, søkte jeg. Så fikk jeg stillinga. Jeg ble litt overrasket, for jeg hadde ikke noe bakgrunn for faget, men så fikk jeg høre av Johanne at det skulle de lære meg.
Slik startet karrieren på Stensaas Reinsdyrslakteri for Kristian Ranøien for tre år siden. Før det jobbet han som yrkessjåfør.
– Jeg har fagbrev i yrkessjåførfaget og kjørte lastebil før jeg begynte her, men jeg ville ha noe som var litt mer forutsigbart, sier han.
Enklere å lære praktisk enn teoretisk
Halvannet år inne i arbeidet hos Stensaas fikk han mulighet til å ta fagopplæring på jobb for å få svennebrev i kjøttskjærerfaget.
– Det er en fin mulighet for den som ikke har mulighet til å sitte på skolebenken, og det er fint å ha den ekstra kunnskapen som du får av å gå litt dypere inn i jobben du holder på med, sier Ranøien.
Produksjonsleder Lars Jonas Fjellheim har vært faglig veileder under utdanningsløpet.
– Når en allerede er i gang i yrket, så er det enklere å forstå det en leser om enn når man sitter på skolen og leser om noe man aldri har vært borti, sier Fjellheim.
– Ja, det er enklere å lære praktisk enn teoretisk. Jeg har også litt interesse av mat og slikt, og da er det enklere å dra fram litt av det under læreprosessen, sier Ranøien.
Vinn-vinn for alle
Daglig leder Johanne Stensaas skryter av ordninga hvor ansatte kan ta utdanning mens de er i jobb.
– Det er kjempebra med alle som vil videreutdanne seg og utdype seg i et fag. Det er godt for bedriften også, å ha så god fagkunnskap på arbeid. Vi er veldig positive til alle som vil ta fagbrev i forskjellige typer fag, sier Stensaas og fortsetter:
– At ansatte vil fordype seg i faget viser også at de er interesserte i det de holder på med og at de vil lære mer. At man kan gjøre det i arbeid og slippe å dra tilbake på skolebenken er vinn-vinn for alle.
Kjøttskjærer og pølsemaker med svennebrev
Samtidig med Ranøien har også en annen ansatt, Kristoffer Svalstad, tatt svennebrev i pølsemakerfaget.
– Vi er veldig stolte av at vi har fått en ny kjøttskjærer med fagbrev og at vi fikk en pølsemaker i høst. Vi trenger fagkompetanse, og det er veldig viktig for rekrutteringa også. Kjøttskjærere, pølsemakere og slaktere vokser ikke på trær, sier Stensaas.
Da Ranøien gikk på videregående visste han ikke om mulighetene for å bli kjøttskjærer.
– Når du går på videregående er det mye raskere å velge bilmekk eller ting som ligger mer latent til i tankene fordi det er mer fokus på det under skolen. Vi hører ikke mye om slakterfaget eller kjøttskjærerfaget. Det er kanskje kokkefaget som er mer dratt fram, sier han.
Venteliste på sommerjobb
I jobben hos Stensaas Reinsdyrslakteri får Ranøien muligheten til å være med på hele prosessen fra dyret blir slaktet til han serverer det på tallerkenen hjemme.
– Vi skjærer ned stort sett rein og vilt her, og så har vi nedskjæring av andre dyreslag. I tillegg holder jeg på med slakting i jobben. Det er en variert jobb, sier han.
– Det er ikke noe stillesitting, men det er ikke så fysisk hardt arbeid som mange tror. Det er ikke like tungt som storfe, sier Fjellheim.
Hos Stensaas er det folk i mange yrker, fra administrasjon og salg til lagerarbeidere, kjøttskjærere og pølsemakere, og å jobbe der kan virke å være populært.
– Vi starter rekrutteringa med sommerjobb. Vi er veldig positive til ungdom som har lyst på sommerjobb, og nå har vi faktisk en liten venteliste med folk som vil ha sommerjobb. Vi må se hvor mange vi kan ta inn og om det kan deles opp litt, sier den daglige lederen.

Elise (20) er den første lærlingen som yrkessjåfør i bedriften

Tre tømrersvenner på én dag? Jo visst er det mulig
