Alvdal Husflidslag markerte årets husflidsdag hos Grete Langodden.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Alvdal Husflidslag startet høstsesongen med gardsbesøk på Langodden Gård, og markerte årets husflidsdag på stabburet hos Grete. Her fikk et titalls husflidsinteresserte et interessant møte med tidligere tiders husgeråd, bruks- og nyttegjenstander.

Husflidsdagen blir arrangert andre lørdag i september hvert år. I år er den et ledd i Det europeiske kulturarvåret.

På det interessante stabburet og med den alltid like engasjerte kårfrua til Langodden, fikk laget en unik høststart der fokus ble satt på skinn,huder og lær.

-Like viktig som gjenstanden er materialet, håndverket,bruken og følelsen av å kjenne slike gjenstander innpå kroppen,sier husflidslagsleder og museumskonsulent ved Musea i Nord-Østerdalen Helga Reidun Bergebakken Nesset.

-Noen eksempler på bruk?

Eksempler kan være en skinnfell som varmet i kalde vinternetter.Sydd på tradisjonelt vis av en skinnfellmaker som kunne sitt fag. Det ble lagd reip av oksehud for at kjørekaren kunne binde fast lasset til sleden.Det kan være skoene som bestemor trasket i veg til skolen med.Eller skinnsekker av storfeskinn til å ha mjøl i.

-Er det riktig å kalle dette husflid?

-Kan hende er håndverk et mer dekkende uttrykk.Fellesnevneren er håndlagde produkter.Kunnskap om faget har gått i arv fra generasjon til generasjon. Her blir vi minnet på den immaterielle kulturarven som ligger i gjenstandene og arven gjenstandene bærer med seg.Materialet,skinnet ble garvet i bygda,skoene sydd med skomakerutstyr av bygdeskomaker. Og skinnfellen av en skinnfellmaker med sitt eget «stempel» i ene hjørnet av fellen.

Stabburet til Grete Langodden inneholder nær sagt alt hva hjertet begjærer av bevis på bygdas immaterielle kulturarv. Og husflidslaget tar godt vare på tradisjonene med å holde kurs i mange av håndverksteknikkene. De oppfordrer interesserte i å følge med på oppslag om kurs, eller ta direkte kontakt.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags