Gå til sidens hovedinnhold

Husantunet – gresset gror, time for time!

Artikkelen er over 3 år gammel

Høsten 2017 ble en del av jorddekket på Husantunet skrapt vekk. Formålet var å forbedre dreneringen over hele tunet, og fjerne jord som var blitt presset opp om de nederste stokkene på husene. Det opplyser kulturetaten ved leder Anette Friis.

- Sommeren 2018 kommer vi til å sørge for nytt gress, der det gamle har blitt helt eller delvis fjernet. Vi bruker en spesiell frøblanding, som sikrer at vi får tilbake gress som hører naturlig hjemme på det tradisjonsrike gårdstunet.

Alvdal kommune er i stadig dialog med ANNO/Musea i Nord-Østerdalen om vedlikehold av tunets bygninger og miljø.

Høyt på lista over ting som skal gjøres, er istandsetting av takene på kornlåven og nyløa. I dag er disse bygningene dekket med plast.

Mens gresset gror..

- I sommer bruker vi ressurser på å vanne både tungress og takgress. Tungresset skal få feste seg, og det tørre takgresset og bygningstømmeret må også få noen runder med vann.

Det blir altså lite som skjer på Husantunet denne sommeren, dersom man ser bort fra gresset som gror…

Urtehagen på Husantunet kommer til å få enkle skilt i løpet av sommeren, med navn og nytte av planten. Urtehagen har vært holdt av Husantunets gode venn, Bjørn Langleite, som hans far før ham.

Frivillig for Husantunet?

Alvdal kommunes kulturenhet vil gjerne komme i kontakt med lag, organisasjoner og personer som ønsker å være med og formidle tradisjoner ved Husantunet.

Ta kontakt med enhetsleder! Kulturenheten er med og støtter opp om gode arrangementer.

FAKTA

Husantunet

Nordre Husan i Alvdal ligger vakkert til ved Glomma.

Bygningene ble fredet i 1941. Etter møysommelig restaurering ble garden åpnet som museum i 1958.

Halvor Vreim var arkitekt og antikvar hos Riksantikvariatet ( nåværende Riksantikvaren) fra 1937 til 1964.

I hans tid ble det vanlig å ta vare på antikvariske bygninger i sitt opprinnelige miljø og Husantunet er et godt eksempel på denne praksisen.

Vreim mente av Nordre Husan var et av Norges best bevarte antikvariske gardstun.

Husantunet er et kjært samlingspunkt i Alvdal ,og sommerstid er det vanlig med mange forskjellige aktiviteter. I forbindelse med nødvendig restaureringsarbeider er Husantunet stengt for alle arrangementer i sommer.

Kommentarer til denne saken