Den største tjuka jeg ha sett!

Jeg er enig med auksjonarius; så stor tjuke hadde han aldri sett.

Jeg er enig med auksjonarius; så stor tjuke hadde han aldri sett. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Etter at gudbrandsdølen Olav Aukrust i 1926 skrev det imponerende diktet «Aksjon på Tande» om en svært belivet auksjon på gården Tande i Vågå, er det å skulle skildre det som skjer på slike tildragelser dømt til å bli en nedtur. Jeg er på ingen måte av Olav Aukrusts kaliber, litterært; og det er dessuten et godt stykke både i tid og rom fra Gudbrandsdalen i 1920-åra til Rugldalen 2018.

For vi er i ferd med å passere Rugldalen på veg til Røros denne flotte juli-lørdagen. For å slutte oss til den store skaren av veifarende som tiltrekkes av miljøet på Sta’a og av den fasinerende verden skapt av de mange tusen som opp gjennom århundrene har arbeidet ved Røros Kopperverk. Og derved skapt det universet som Johan Falkberget så treffende har skildret.

Og så ender vi på Rugldalen.

«Auksjon», leser vi på skiltet som peker opp mot grendas tradisjonsrike forsamlingshus, et par hundre meter sør for der vegen til dikterens heimplass tar av fra riksvegen. Auksjonarius Anders Grøtt holder auksjonsforretning i dag. Sida kl. 10 har interesserte kunnet beskue auksjonsobjektene som i all hovedsak kommer fra to dødsbo i Hessdalen. Auksjonen begynner kl. 11. og benkene på plassen utafor «huset» er omtrent fulle da vi ankommer.

Anders er for øvrig søskenbarn av den populære og uhyre underholdende auksjonariusen Gudbrand Grøt, som i en mannsalder, frem til han døde i 2013, arrangerte auksjoner på trakten. Hans kommentar da han under en auksjon i Brekken i 2005 overleverte et flott rosemalt hespetre til en stolt svenske, som hadde trukket det lengste strået i en hissig budrunde, er legendarisk og passer seg slett ikke i vår me too-tid. Svenskens kone satt ved sida ved den anledningen.

Anders er omtrent like slagferdig, akkurat på den rette sida av det som sømmer seg en som lever av å selge. Publikum humrer stadig vekk. «Denne vasen har et lite skår, men den syns ikke om du stiller det inn mot veggen», og «dette vevde teppet har to hull, men de skal være der». Dagens vinner prismessig blir ei rosemalt såkalt «tutkanne» fra midt på 1800-tallet, som kjøperen måtte punge ut med mange tusen for å få med seg heim. Den svært forseggjorte Lygarbenken gikk overraskende nok for skarve 2000.

Vi ble mest imponert over den eventyrlig store uthulte tjuka. Vi er enig med auksjonarius; så stor tjuke hadde han aldri sett. Vi tipper den ville romme minst 100 kg appelsiner. Og så var det konjakkglassene da, 6 flotte glass med gullrand. Det var bare tanken på egen lever som fikk oss til å stå av.

Takk til Rugldalen og takk til en underholdende auksjonarius. Så får Røros og Johan Falkberget ha oss unnskyldt akkurat denne lørdagen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags