Lover rikelig med både snø og julestemning i Krystallslottet

ØVER: Kapellmester Øyvind Jo Heimdal (f.v), regissør Dagne Olsberg, Amalie Sivertsgård Holmgren og Ingrid Tronsmoen Bakken forbereder seg til premieren på Krystallslottet.

ØVER: Kapellmester Øyvind Jo Heimdal (f.v), regissør Dagne Olsberg, Amalie Sivertsgård Holmgren og Ingrid Tronsmoen Bakken forbereder seg til premieren på Krystallslottet. Foto:

DEL

Blir det snø til jul? Det spørsmålet er det mange som stiller seg om dagen, også store og små som er engasjert i årets oppsetning av Krystallslottet. Regissør Dagne Olsberg har krystallklart svar: - Vi skal nok klare å mane fram snø og god julestemning i Storstuggu i år også!

Siden midten av oktober har hun og et 30-talls aktører øvd jevnt og trutt i Menighetshuset. I disse dager gjøres siste finpuss på årets forestilling som har premiere torsdag 6. desember.

Bergstaden Teaterlag var først ute med å sette opp Krystallslottet på scene, og fjorårets oppsetning ble en stor suksess. Forventningene til årets utgave av Krystallslottet er derfor store.

- I samråd med Krystallslottets "far" Geirr Lystrup har vi gjort noen små endringer i manus. Handlingen er noe forenklet, og vi har lagt til mer dans. Vi har også redusert litt på antall kostymeskift og har i år to rollesett på de bærende karakterene i stykket, forteller Olsberg.

Alvorlig tema som bakteppe

Visesangeren og forfatteren Lystrup skrev boka om Krystallslottet i 1999. Boka ble senere omarbeidet til hørespill i «Barnetimen for de minste» i NRK. Handlingen i Krystallslottet foregår i Naturia, en verden der alt blir til og dit alt forsvinner. Mennesket Ale treffer på eventyrskikkelser, både gode og onde. De gode ønsker fred i Naturia og kjemper for å lage snø til jul, mens de onde ønsker å forvandle hele Naturia om til et gedigent kjøpesenter – Supernaturia. Her må naturopplevelser og snø kjøpes for penger hvis heksa Gra får det som hun vil. Vi følger Ale i hans kamp for å drive heksa ut av Krystallslottet og redde snøprinsessa Krystall fra å smelte i fangehullet.

Som økologisk drama blir Krystallslottet dessverre stadig mer aktuelt.

- Vi har snakket mye med ungene om klimaet og hvordan dette forandrer seg. Utfordringen er å formidle problemstillingen på troverdig måte, men ungene evner å leve seg inn i dette, sier Olsberg.

Rollelista til Krystallslottet består av et 30-talls barn i alderen sju til 17 år i tillegg til et par voksne. Halvparten av de som var med i fjor er også med i år.

- Det er gledelig at så mange hadde lyst til å bli med videre i år. Det har også gått greit å rekruttere nye aktører, forteller Olsberg.

Som trives svært godt med å jobbe med barn og ungdom. Til daglig jobber hun som dramalærer ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset. Selv er hun flasket opp med teater gjennom en engasjert familie og utallige dugnadstimer for Olsokspelet i hjembygda Tylldalen. Olsberg har bred og variert utdanning fra inn og utland innen teater, regi og kostymedesign. Hun har etablert eget firma på Tynset med eget kostymeverksted og her arrangeres ulike kurs.

- Jeg er foreløpig i oppstartsfasen. Jeg har hatt noen kostymeoppdrag og arrangerte teaterlek i sommer. Jeg håper å tilby flere teaterkurs etterhvert og kanskje stable på beina et gateteater til sommeren, forteller Olsberg.

Deler på rollene

Ingrid Tronsmoen Bakken og Amalie Sivertsgård Holmgren er to av aktørene som er med videre fra i fjor. Ingrid har rollen som snøprinsessa Krystall i første del av forestillingen. Hun er også med som danser.

- Det blir en del nye replikker og sanger som skal læres, men det går greit, sier Ingrid.

Amalie spilte Ale i fjor. Da delte hun rollen med tre andre. I år deles rollen på to. Også hun gleder seg til årets oppsetning.

For Bergstaden Teaterlag år Krystallslottet en viktig produksjon med tanke rekruttering.

- Oppsetninger av dette slaget, med roller i hovedsak besatt av barn og unge er noe av det aller viktigste vi gjør. Ungene finner mye glede i å synge, danse og opptre. Vi skaper også et god miljø når unger på ulike alderstrinn får gjøre ting sammen, poengterer prosjektleder Stig-Arvid Leinum.

Krystallslottet engasjerer totalt et 50-talls personer. Mange foreldre er engasjert. Mariann Buås-Hansen, Inger Klæbo og Rita Jensvold er ansvarlig for kostymer. Ingunn Tronsmed har scenografi, mens Mia Ramsfjell har ansvaret for koreografien. Øyvind Jo Heimdal er kapellmester. Lys og lyd besørges av Røros Teknikk.

Krystallslottet har premiere torsdag 6. desember i forbindelse med Julemarked. Forestillingen spilles også fredag, lørdag og søndag.

GLEDER SEG: Ingvild Skancke Lundh (f.v), Aurora Kroken Reppe, Simon Sjøvold og Ingrid Lien har alle ulike roller i årets oppsetning av Krystallslottet.

GLEDER SEG: Ingvild Skancke Lundh (f.v), Aurora Kroken Reppe, Simon Sjøvold og Ingrid Lien har alle ulike roller i årets oppsetning av Krystallslottet. Foto:


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags