Boka inneholder historier fortalt av Bjarne Fridar Solli, Gudrun Feragen, John Larsen Sundt og Arne Jan Sundt og rundt 180 bilder som dokumenterer livet og hendelser.

– Jeg føler jeg har blitt kjent med alle som levde i Svartvika. Også forfedrene til dem jeg har snakket med, selv om jeg aldri har truffet dem, sier Astrid Marie Sæther.

Startet med avisoppslag

Boka «I Svartvika sto døran bestandig oppe» er Sæthers første utgitte bok. Det hele startet da hun var frilansjournalist i Arbeidets Rett og hadde en tosiders helgereportasje om et besøk i Svartvika i 2009.

Historiene var så mange og det kom fram et stort bildemateriale.

– Det har vært en utrolig spennende reise for meg også, å få lov til å komme innpå dem som fortalte historiene. Jeg er interessert i mennesker og deres historier. Da jeg satt og hørte på disse menneskene fortalte sine historier så merket jeg at det skjedde noe med dem også, for i enhver trasig historie er det et lysglimt, sier Astrid.

Hun forteller om en tid da det var lite med penger og mat, men hvor samholdet og familie har betydd mye. Samhold og humor, og hvordan det har vært gjennom sorger og gleder for dem som bodde i Femundsmarka.

– Jeg så ingen framtid i Svartviken og lengtet derfra i tenårene. Nå har det snudd, og jeg kjenner en dragning mot det som ble lagt igjen der, forteller Bjane Fridar Solli i boka.

Seksti år etter at han forlot gården ytterst i Femundsmarka, helt sør ved Feragssjøen.

Feragen og Rogen er også beskrevet i boka.

En beskrivelse av hendelser

– Boka er ingen faktabok eller dokumentar, men en beskrivelse av hendelser slik de fire husker dem, knyttet opp mot skriftlige kilder, forklarer Astrid.

Lanseringen av boka vil skje på Amneus bokhandel torsdag 23. august.

– For meg har hele prosessen med boka vært en utrolig reise og jeg har lært veldig mye. Jeg føler jeg har blitt så godt kjent. Og jeg er veldig glad for at forlaget hadde tro på ideen. Boka er en hyllest til arbeidslivet og viser Femundsmarka lenge før Lars Monsen lagde tv derfra og før nasjonalparken ble opprettet, sier Astrid.

Layout er det Nila Grafiske As som står for og trykk er utført i Namsos.