Fortellerteater om An-Magritt på Christianus Sextus gruve

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Teaterstykket "An-Magritt - På Egen Hand" bygger på tekster fra Johan Falkbergets romansyklus Nattens Brød. Friluftsteateret spilles på Christianus Sextus, der Johan Falkberget, gruvearbeiderens forfatter, startet yrkeskarrieren som vaskarryss.

At så mange Falkberget-entusiaster gjentatte ganger finner veien til den forlatte gruven en halvtimes spasertur fra Kongens gruver, borger for at det er bunnsolid vare som leveres på fjellet. Det lille ensemblet består av profesjonelle utøvere, hver på sitt felt. Skuespillerne Lasse Kolsrud og Heidi Gjermundsen Broch, musikerne Olav Luksengård Mjelva og Erik Rydvall og danseren Hallgrim Hansegård høstet stående applaus etter den drøyt times lange teaterforestillingen.

ÅPNINGSTALE: Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, avsluttet med å sitere Johan Falkbergets - en bedre verden må begynne et sted, hvorfor ikke med meg og deg?

ÅPNINGSTALE: Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, avsluttet med å sitere Johan Falkbergets - en bedre verden må begynne et sted, hvorfor ikke med meg og deg? Foto:

Per Edgar Kokkvold var invitert til å holde åpningsappell på premieren. Med sitater fra Falkberget meislet han fram et bilde av en mann av hel ved.

- Falkberget var hard mot systemer, men aldri mot enkeltmennesker, sa den utflytta rørosingen, tidligere  journalist, redaktør og generalsekretær i Norsk Presseforbund. Siden 2014 er han blant annet leder i Kringkastingsrådet.

Kokkvold fulgte opp med å si det er en skam at politikerne i Røros kommunestyre ikke kjøpte gården Falkberget, som var forfatterens barndomshjem, da dette var til salgs.

LES: Snur ryggen til Falkberget!

En forbrytelse som kan sammenliknes med den da politikerne i Oslo rev Edvard Munchs hjem, mente pressemannen Kokkvold.

Det var Johanne og Jan Bjørnar Bårdstu som tok initiativ til den første Falkberget-forestillingen på Christianus Sextus gruve i 2013.

«Klangen av Christianus Sextus» ble en stor suksess. Året etter tok Røros Museums- og historielag over ansvaret for arrangementet. I år er det femårsjubileum for teaterforestillingene på Sextus.

Ildsjelene Tor Inge Mølmann, Gisle Ødegård, Eiliv Grue, Tor Indseth, Ståle Lund, Lars Magne Langøien og Stein Harry Angen. Lasse Kolsrud er kunstnerisk leder.

Kokkvold talte før forestillingen lørdag. Søndag var det den lokale Falkberget-kjenneren Anders Sakrisvoll som snakket til publikum.

Se bildeserie fra premieren:

Les forhåndssaken vår: Til helga blir det gjensyn med An-Magritt - på egen hånd

Høyt opp i lia.

Høyt opp i lia. Foto:

Tove Digre

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken