Svenskene inntar Christianus Sextus

Artister:  Artistene fra fjorårets forestilling, «An-Magritt – på egen hand». F.v. Lasse Kolsrud, Olav Luksengård Mjelva, Erik Rydvall, Heidi Gjermundsen Broch og Hallgrim Hansegård. Foto: Tove Digre

Artister: Artistene fra fjorårets forestilling, «An-Magritt – på egen hand». F.v. Lasse Kolsrud, Olav Luksengård Mjelva, Erik Rydvall, Heidi Gjermundsen Broch og Hallgrim Hansegård. Foto: Tove Digre

Artikkelen er over 2 år gammel

Også i sommer inviteres det til ny Falkberget-forestilling på Christianus Sextus. I år har arrangørene fått svenske toppartister med på laget.

DEL

RØROS: Samuel Fröler skulle være et kjent ansikt for norske tv-seere og mest berømt er han nok for hovedrollen i den populære NRK-serien «Skjærgårdsdoktoren». Men Fröler blir ikke eneste svenske «oppå gruven» den første helga i august. Han får musikalsk følge av sine landsmenn i gruppa «Patrask», som gjenoppliver musikk som har ligget i dvale i hundrevis av år og byr på artisteri av det sprelske slaget.

Karolinerna återvänder

Ifølge arrangøren er årets svenske vri ikke helt tilfeldig. I 2018 er det 300 år siden de svenske karolinernes felttog i Trøndelag, og dette markeres over store deler av både Norge og Sverige. Tekstene i årets oppsetning «Karolinerna återvänder» er hentet fra Falkbergets tre Christianus Sextus-romaner, og sentralt står jämtenes tilbakekomst til Røros, fire år etter dødsmarsjen, med håp om å skaffe seg arbeid ved de nye gruvene ved Orvsjøen.

– Vi håper at publikum vil synes at denne røde karolinertråden gir årets oppsetning en ekstra dimensjon, sier Marie Bakås på vegne av arrangørstaben.

Fra øverste hylle

Helt siden starten for seks år siden har arrangøren hatt som mål at Sextus-forestillingene skal by på artister av ypperste kvalitet, slik at Falkbergets diktning formidles gjennom ord og toner av de beste på sine felt. Akkurat slike artister synes de at de har fått på plass, også i år.

– Samuel Fröler er både kritikerrost og populær blant et bredt publikum. Og Patrask er noe helt for seg sjøl, inspirert av så vel europeisk middelaldermusikk og frijazz som halling og klassiske arabiske toner. Noen kaller dem «middelalderens kjekkeste boyband», og akkurat det kan nok ingen andre slå i bordet med, ler Marie Bakås.

Musikalsk får Patrask selskap av et annet avholdt «boyband», nemlig Røros Sangforening.

– Vi er sikre på at sangforeningas sjarm, kvalitet og repertoar vil matche Patrask som hånd i hanske, fortsetter Bakås.

I de beste hender

Lasse Kolsrud har helt siden starten av Christianus Sextus-oppsetningene vært forestillingens kunstneriske leder og profesjonelle ressurs. I år er han regissør, og vi møter ham også som artist. Litterær konsulent er Røros’ egen Falkberget-ekspert Eiliv Grue.

– Vi er så takknemlig for at de to stiller opp igjen år etter år. Lasse Kolsrud kjenner både Falkberget, Sextus-området og lokalhistorien så godt at vi også i år tør love opplevelser helt utenom det vanlige, sier arrangørene.

Bare akkurat her

Forestillingen settes opp lørdag 4. og søndag 5. august. Via ord og toner tar artistene publikum med inn i utvalgte deler av Falkbergets forfatterskap, under vignetten «Christianus Sextus – en vandring inn i Johan Falkbergets rike». Hvert år har oppsetningen nytt tema, nytt manus og nye artister.

– Ypperlige artister i samspill med natur, industrihistorie og Falkberget; det må jo bare bli bra, sier Marie Bakås.

– Vi er litt stolte av at vi klarer å skape noe som føles nytt hvert år, sjøl om ramma er den samme. Det tror vi også er noe av essensen i magien som oppstår; dette kan ikke oppleves noe annet sted, eller noen annen gang.


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken