Lars Haltbrekken spør Trine Skei Grande om Elden

ELDEN: Elden har med mange barn og unge fra regionen.

ELDEN: Elden har med mange barn og unge fra regionen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) fra Trøndelag spør om kulturminister Trine Skei Grande (V) om hun vil ta initiativ til en endring av retningslinjene til Kulturrådet slik at teateroppsetninger med barn og unge kan få støtte.

DEL

– Spelet Elden på Røros er en formidabel oppsetning som involverer svært mange barn og unge i Røros-samfunnet, Omlag 75 prosent av de som deltar er under 25 år. Da Elden skulle søke om penger fra Kulturrådet i år fikk de beskjed om at det fantes støtteordninger til teater for barn og unge, men ikke med barn og unge, skriver Haltbrekken i det skriftlige spørsmålet til Trine Skei Grande.

I begrunnelsen skriver Haltbrekken at Elden har blitt satt opp på Røros i en årrekke: – Spelet om Armfeldts soldater som frøys ihjel under tilbaketrekkingen fra Norge til Sverige tidlig på 1700-tallet, er svært populært og er i dag et av de største utendørsspel vi har i Norge. Det legges hvert år ned en enorm frivillig innsats fra mange i Røros-samfunnet. Ikke minst engasjerer stykket mange barn og unge som selv deltar under oppsetningen. I tillegg er det profesjonelle skuespillere og produksjon.

Haltbrekken kommenterer videre at oppsetningen i dag ikke får mye offentlig støtte.

– De får 100.000 fra Spelfondet, 150.000 fra Trøndelag fylkeskommune og 80.000 fra Røros kommune. I tillegg bidrar næringslivet på Røros med støtte. Dette er viktig, men økonomien i oppsetningen er likevel sårbar, fortsetter SV-politikeren.

Han redegjør for at da Elden søkte om midler fra Kulturrådet tidligere i år, fikk de avslag.

Haltbrekken viser til Kulturrådets hjemmesider der det står at rådet totalt bevilger 125 millioner kroner årlig til kunst- og kulturtiltak for barn og unge fra en rekke ulike ordninger i Kulturfondet. Det står også at Kulturrådet ønsker å støtte samarbeidsprosjekter der unge gjennom samarbeid med profesjonelle kunstnere gis en frihet til selv å uttrykke seg og til å prosessere sin samtid gjennom kunstneriske uttrykk.

– Ut i fra denne beskrivelsen burde det være mulig å gjøre noen mindre endringer i regelverket for tildelinger fra Kulturrådet slik at spel som Elden, som engasjerer et stort antall barn og unge i oppsetningen også kan få økonomisk støtte fra Kulturrådet. Jeg håper kulturministeren vil se på dette, avslutter Lars Haltbrekken.

Kulturminister Trine Skei Grandes svar er ikke tilgjengelig ennå.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags