Foredrag om tvangsevakueringa fra Nord-Troms og Finnmark og tvangsevakuerte til Folldal

Familien Romsdal fra Alta på trappa til snekkerskolen på Krokhaug sommeren 1945. Familien bodde i et rom på snekkerskoleloftet.

Familien Romsdal fra Alta på trappa til snekkerskolen på Krokhaug sommeren 1945. Familien bodde i et rom på snekkerskoleloftet. Foto:

Av

Det er 75 år sia det mørkeste kapitlet i Norges krigshistorie – tvangsevakueringa og ødelegginga av Finnmark og Nord-Troms.

DEL

Innsendt  Av de mange som vart tvangsevakuert sørover, kom en del også til våre bygder. Blant anna til Folldal kom det vel 20 personer. Og mandag kveld (28. oktober) byr Historielaget Frederiks Gave på temakveld om dette på Gruvekroa på Folldal Verk. Det vil bli foredrag om tvangsevakueringa og ødelegginga i nord, om reisa sørover, og ikke minst om tvangsevakuerte som kom til Folldal. Etter det som både noen av de få tidsvitnene som fortsatt lever, og avisene, kan fortelle, vart de som måtte forlate heimene sine og alt de eide, godt mottatt og fikk god hjelp her sør.

Arrangementet er et samarbeid mellom Historielaget Frederiks Gave, Folldal Gruver og Musea i Nord-Østerdalen, og foredragsholder er lokalhistoriker og museumsarbeider Arild Alander. Foredragsholderen har også skrevet en artikkel om temaet i årets Årbok for Nord-Østerdalen, som kommer ut om noen få uker. I tillegg til foredrag med bildefølge, blir det muligheter for å kjøpe seg kaffe og biteti på Gruvekroa.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags