Folldøler på selfangst

Morten Sæterhaug (t.v.) og Erlend Johannessen, begge fra Folldalen, er aktuelle med dokumentar om selfangst.

Morten Sæterhaug (t.v.) og Erlend Johannessen, begge fra Folldalen, er aktuelle med dokumentar om selfangst.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Folldølene Morten Sæterhaug og Erlend Johannesen er med i filmen "Ishavsblod". Når filmen vises i Folldal får du servert selkjøtt.

DEL

Dokumentaren «Ishavsblod», som har gått på kino i påsken, handler om selfangst og livet på en skute. Med i filmen er de to folldølene Morten Sæterhaug og Erlend Johannessen.

Morten forteller at han er godt fornøyd med filmen, og mener den godt formidler opplevelsen av å være på selfangst.

-Hvordan ble dere en del av selfangstkulturen?
-Det gikk gjennom folk som kjente oss fra før, og som anbefalte oss å prøve selfangst. Vi fikk tips om gode muligheter innen yrket. Til selfangst må man være i god fysisk form, og helst en jeger og dyrevenn. Både Erlend og jeg er gode friluftsmennesker, og vi har jobbet med dyr, så vi har gode holdninger til for eksempel slakt av dyr. Å være del av en dokumentarfilm var aldri en del av planen, det kom etter hvert.

-Filmen vises snart på Folldalen Kino. Hvordan blir det å se filmen igjen?
-Jeg gleder meg til å se filmen igjen. Denne gangen får vi besøk av venner som ikke fikk sett den i Trondheim, og jeg er spent på å få vise den frem.

-Hvilke tanker har du rundt arbeidet med filmen?

-Dokumentaren er spesiell og godt laget. Det var ikke vanskelig når vi arbeidet med filmfolk som lot oss gjøre jobben vår nesten uten å forstyrre. I tillegg var filmfolkene flinke til å fange øyeblikkene, og til å formidle opplevelsene vi hadde.

-Har du noen spesielle meninger om filmen?
-Jeg mener dette er en film som burde vises i skolen som en del av undervisningen. Dokumentaren viser godt et yrke som holder på å forsvinne. Slike verneverdige yrker er det viktig å vise frem.

-Kan du tenkte deg å dra ut på selfangst igjen?
-Absolutt. Som du ser i filmen så er det et lite eventyr når man er ute på skuta. Da kjenner du suget etter å dra ut igjen. Dessverre er det stor risiko for at det blir slutt på selfangstyrket. For det første er isforholdene usikre, og for det andre er staten på et vippepunkt om de skal fortsette å gi tilskudd til yrket. Uten tilskudd blir det veldig vanskelig å fortsette med selfangst.

«Ishavsblod» vises på Folldal Kino lørdag og søndag.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags