Guren Hagen feirer 60 år med 60 sanger

60 ÅR: Guren Hagen feirer 60-årsdagen med å gi ut bok. "60 år - 60 sanger" inneholder både tekst og noter til 60 av de mest populære sangene til den kjente og kjære artisten fra Rendalen.

60 ÅR: Guren Hagen feirer 60-årsdagen med å gi ut bok. "60 år - 60 sanger" inneholder både tekst og noter til 60 av de mest populære sangene til den kjente og kjære artisten fra Rendalen. Foto:

12. januar 2019 fylte Guren Hagen 60 år, og i den forbindelse har han valgt å gjøre litt stas på både seg selv og publikum. Han har derfor samlet rundt halvparten av sine innspillinger mellom to permer med tekst, noter og besifring. Boka har fått tittelen «60 år – 60 sanger»

DEL

ØSTLENDINGEN: Den kjente og kjære musikeren fra Rendalen er fortsatt like aktiv. Han har knapt tid til å si noen ord før han må videre til lydprøve og hente de første 100 eksemplarene av den nye boka.

Dokumentere egne sanger

– Jeg vil først og fremst dokumentere litt av det jeg har produsert de siste 20 årene. Selv elsket jeg å sitte med ei visebok og gitaren når jeg vokste opp, for så å synge for familien, og det var nok noe av kimen til at livet mitt tok den vendingen det har gjort. Kanskje en ung gutt eller jente et sted i Norge tar med seg en av mine sanger videre i livet? Det hadde jo vært noe, smiler Guren lunt.

Gjennom sine imponerende 15 låter som gjennom de siste årene har funnet veien inn på NRK P1s spillelister, 11 albumutgivelser og programlederjobben for «Syng» i NRK radio, har Guren fått et trofast publikum både i radioen og på konsertene han holder. På spørsmål om hvorfor publikummet hans er så trofast svarer han litt prøvende.

– Jeg mener hardnakket at det langt fra er skrevet nok sanger om kjærlighet, og synger mange sånne i løpet av en konsert. Noen om den store kjærligheten, noen om kjærlighet som kunne blitt, og en og annen om kjærlighet som gikk på tverke. Så prøver jeg å binde dette sammen med små anekdoter, uten at det blir belærende eller overtydelig. Det kan vel virke som om publikum er enig med meg, at kjærligheten fortjener flere sanger og at rommet de får til å tolke selv gir sangene verdi og mening for den enkelte, filosoferer han.

Favorittvisa

Etter at han ga ut sitt første album i 1996 har Guren mottatt blant annet Prøysenprisen, Rendalsprisen, Hedmarkfylkeskommunes Kulturpris og Dialektprisen for sine toner og sin poesi. Nå har noen av sangene folk har blitt så glade i blitt samlet mellom to permer. Jeg spør Guren om han kan velge seg én han spesielt vil dele med sitt publikum.

– Det må bli «Visa om det meningsløse». For hva ville vi vært uten hverandre å spille på? Hvor meningsløst ville det ikke vært uten noen andre å dele det hele med? I tillegg syns jeg både melodi og akkordføring bygger opp teksten på en veldig fin måte.

– Til slutt: 60 år og 60 sanger. Hva har livet lært deg så langt?

– Du skal ikke kan ta noe for gitt, og du må være tydelig på dine verdivalg og jobbe hardt for å komme så nær som mulig den målsettingen du engang satte deg. Og så er det de små tingene som ofte er det som fyller deg og omgivelsene dine med varme og mening.


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags