Premiere på «UFO-bygda»: UFO-camping med reptilet, kjempehjernen og framtiden

UFO-camping i Hessdalen: Stemningen endret seg brått da tre aliens inntok UFO-campen.

UFO-camping i Hessdalen: Stemningen endret seg brått da tre aliens inntok UFO-campen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Publikum fikk et intimt, magisk og underlig møte med Hessdalsfenomenet på teaterscenen i Oslo.

DEL

En moselagt scene dekorert med stubber, stein, campingstoler og en primus tok med publikum rett opp til høyfjellet i Hessdalen, da «UFO-bygda» hadde sin urpremiere fredag kveld.

I høst ble det kjent at Torshovteatret skulle sette opp en teaterforestilling om UFO-mysteriet i Hessdalen. For Sci-fi-entusiast og regissør, Øystein Stene, er forestillingen en hyllest til bygde-Norge og konspirasjonsteoriene om Hessdalsfenomenet.

– Dette er utrolig gøy, og vi er veldig spent på hva folk vil si om forestillingen, sier en ivrig regissør før premieren. Han har jobbet med forestillingen i to år.                                                                 

Direktesending fra «UFO»-bygda

Publikum, som sitter på benker med skinnfeller rundt scenen, får en unik følelse av tilstedeværelse, der de sitter under en 360-graders skjerm, som viser direktesendte livebilder fra selveste Hessdalskjølen. «Det er bare å si ifra om noen av dere skulle få øye på en UFO», sier den underlige hessdalingen, som spilles av Håkon Ramstad.

Direktesending: Publikum fikk en nær fornemmelse av å være i Hessdalen ved å sitte under en stor skjerm med live-overføring fra bygda sjøl.

Direktesending: Publikum fikk en nær fornemmelse av å være i Hessdalen ved å sitte under en stor skjerm med live-overføring fra bygda sjøl. Foto:

Det kunstneriske uttrykket i forestillingen er primitivt, tankefullt og jordnært, ironisk nok. Karakterene vi møter er tilflytta hessdalinger, som er i løs dialog med publikum mellom monologer om Holtålen kommune, bygde-identitet, historier knyttet til UFO-mysteriet og andre underlige ting.

Fire skuespillere bærer forestillingen; Janne Heltberg, Ingjerd Egeberg, Herman Bernhoft og Håkon Ramstad, som til sammen utgjør Torshovgruppa.

Fra Hessdalen til UFO-«religion» i California

«UFO-bygda» er et dokumentarteater der ekte historier om lysfenomenene blir fortalt. Det har blitt gjort dybdeintervjuer med bygdefolket i Hessdalen, deltakelse på kommunestyremøter, research i avisarkiver, konspirasjonsteorier og forskning. Sammen har Torshovgruppa bygget forestillingen på historier som kan få enhver til å klø seg i hodet av undring.

Forestillingen setter også UFO-begrepet i et internasjonalt perspektiv. Regissør Stene og resten av gruppa har reist rundt om i verden for å få en bredere forståelse på folks forhold til UFO-fenomenet. På reisen møtte de sjamaner i en landsby i California, som mener de har kontakt med aliens, og prester som driver sin egen UFO-«religion» i UFO-kirker.

– Det er interessant å sammenligne denne alternative landsbyen med Hessdalen, som er en fredelig og superdemokratisk bygd, men som likevel lever med de uforklarlige lysfenomenene rett utenfor stuevinduet.

Reptilet, kjempehjernen og framtiden

Nykokt kaffe blir servert til publikum, og etter noen tørrvittige avsporinger om andre forunderlige historier, går stemning fra jorda og rett opp i universet. Vi blir etter hvert kjent med tre forskjellige aliens; en fra framtiden, en samfunnskritisk reptil og en vitsende grå alien med kjempehjerne. Sci-fi-ånden legger seg over den tallerkenformede scenen, og aliensene retter et kritisk-komisk blikk mot kloden, menneskeheten og globaliseringen.

Forestillingen fokuserer på menneskers tro, og hvordan vi forholder oss til ting vi ikke helt forstår. Den peker også på avansert forskning som sammenkobler mineraler og metaller i Hessdalens natur, med frekvensmåling av flygende objekter, og stiller til slutt det svevende spørsmålet: kan lysfenomenene i Hessdalen bli en framtidig energikilde?

Respekt for UFO-troende

Regissøren selv vil ikke si at han har blitt UFO-troende etter å ha jobbet med temaet i to år. Men han har fått et større perspektiv på hva begrepet UFO betyr for folk. Han har fått respekt for at dette er en faktisk virkelighet for en del mennesker i verden.

– UFOer et livssyn for mange, og jeg har lært at mennesker har vidt forskjellige forestillinger på hva dette er for noe.

Stene håper at publikum vil sitte igjen med en ydmyk undring, der de klarer å bruke sin egen fantasi til å danne bilder.

– Forestillingen er for alle som har sett opp på stjernehimmelen og stilt seg spørsmål som: Hvem er jeg? Hvorfor er jeg her? Og hva finnes der ute? Avslutter regissøren med stjerner i øynene.

Forestillingen vises på Torshovteatret fram til 3. mars.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags