"Oppunder Fjellbandet" med nytt sommernummer til Bygdaliv i Haltdalen i helga

OMSLAGET: Oppunder Fjellbandet 2019 er i salg fra neste uke, men tjuvstarter litt allerede til helga under Bygdaliv i Haltdalen.

OMSLAGET: Oppunder Fjellbandet 2019 er i salg fra neste uke, men tjuvstarter litt allerede til helga under Bygdaliv i Haltdalen.

Av
DEL

InnsendtHan gjette kyr og sauer ved Aursunden som barn. Som voksen voktet han landets grenser høyt til værs i sin lynraske Freedom Fighter. I sommerutgaven av Oppunder Fjellbandet kan du møte den tidligere jagerpiloten Jon Reidar Holte, der han forteller om sin oppvekst i fattige kår i Ålen og tida i et av verdens farligste yrker.

Men Holtålens lokalhistoriske magasin har mer å by på. Da Knut Flagestad ble distriktslege i Ålen i 1966, begynte ei ny tid for helsestellet i bygda. Les hva han og hans to legesekretærer forteller om pionértida i legeboligen i Sakslia. "I Ålen venta de ikke på skjebnen. Der rådde de med den sjøl!" sier gammeldoktor'n.

For noen tiår siden hadde Haltdalen hvert år et stort innrykk av sommerturister. Fire camping-plasser sørget for liv og leven. Laksefisket fristet da som nå, og det samme gjorde sporten allerede for 120 år siden: Den gang valfartet rike engelskmenn til bygda hver eneste sommer. Veien over Nordsjøen til engelskmannsstuene på Langlete og Ramlo var kortere enn en skulle tro. Ferden gikk med dampskip til Trondheim og tog rett opp til laksevaldene i Haltdalen.

I Ålen lå gården Nordstu Kirkhus så nær kirkegården at gravstøttene nærmest lente seg til stueveggen. Gårdsfolket, ikke minst barna, fikk et nært forhold til bygdas gleder og sorger.

En rapport fra fredssangerstevnet i Engan i 1946, "nye" flybilder i farger fra Ålen og Haltdalen på 1960-tallet, et besøk på Svensk-Menna gruve, novelle, dikt og annet stoff står også på Fjellbandets innholdsliste i sommer.

– Her er det mye å hygge seg med i lesekroken, om været ikke skulle innby til uteliv, lover bladets redaktør, Einar Gjærevold.

Oppunder Fjellbandet nr. 1 er i ordinært salg fra tirsdag 18. juni, men allerede til helga vil det kunne fås kjøpt under Bygdaliv i Haltdalen. Da vil ungdommer fra niende klasse ved Hov skole selge bladet både i sentrum og direkte til husstandene. Også husstandene i Ålen vil få besøk!

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags