Fant Falkbergets "Bør Børson" i uåpnet tilstand

Artikkelen er over 2 år gammel

Avstengt loft skjulte ukjente papirskatter: Nasjonalmuseet og flere av hovedstadsantikvariatene har allerede meldt seg.

DEL

Ivar Sæter: Foldalen. Ivar Sæter: Tolgen. Eystein Eggen, Tynset bygdebok, Breda Bull, Breda Bull, Brødrene von Langen, Falkberget, Falkberget, Sivle, Garborg, Mortensson Egnund, Falkberget og atter mer Falkberget...eller mer eksakt eksempelvis slik:

Johan Falkberget: Bør Børson. Det sjeldne bilaget til «Nidaros» og «Trøndelagen». Uåpnet eksempl.

Johan Falkberget: Rott Jer sammen! Det norske arbeiderpartis forlag 1918. Sjelden sak. Uåpnet eksempl.

Jacob B. Bull: Morgendæmring. Cappelen 1879. Uåpnet eksemplar.

Slik ser lista ut, side opp og side ned: Lista over utgivelser og kort, hefter og bøker, som et småbrukerpar i Trøndelag fant på et skjult rom på bruket de hadde kjøpt. Der hadde papirskatten ligget urørt, muligens i over 80 år.

- Og sånt blir det samlerauksjon av, auksjonarius Ola Rye?

- Det stemmer, og vi våger påstanden om verken regionen eller landet kanskje har sett maken. Jeg tror vi har det største utbudet av gamle julehefter som noen gang har gått under hammeren i hele Norge.

- Hva er  det egentlig med gamle julehefter?

- For det først er det jo ikke snakk om julehefter - slik vi kjenner dem i dag. Det finnes ikke snev av glanset blad og bilder. Derimot er det litterære hefter og vi finner ofte forfatterdebuter i gamle julehefter. Det kan være en Torbjørn Egner, en Hamsun eller Mikkjel Fønhus. En Johan Bojer eller Johan Falkberget, for å nevne noen kjente.

- For det andre finner vi ofte fremragende illustratører som Kittelsen og andre store malere rikt representert og, derfor er juleheftene samleobjekter i superklassen.

- Og vi har hørt at Johan Falkberget kanskje regnes som den mest produktive julehefteforfatteren av dem alle, stemmer det?

- Det stemmer nok, og på samlerauksjonen til helga byr vi fram bortimot 100 julehefter med signaturen til Johan Falkberget. I tillegg har vi flere særdeles uvanlige Falkberget-objekter: Det finnes ikke mange av dem og de er i slik perfekt stand at det ser ut som om de kom fra trykkeriet i går.

Rye viser fram Bør Børson i avisføljetong-utgaven, gitt ut som "Bilag til avisa Nidaros og Trøndelagen" en gang på 1920-tallet.

- Den er uvanlig sjelden - og den er uåpnet.

- Det er også flere av de andre bøkene og heftene som kommer fra dette loftet. Det er artig å konstatere at forhåndsbudene hagler inn og at de kjente antikvariatene fra flere store byer er interessert, sier Rye.

Slik forteller småbrukerparet historien om skatten på loftsrommet med egne ord:

«Å pusse opp et gammelt småbruk fra midten av 1800-tallet er selve definisjonen på skrekkblandet fryd. Vi kjøpte og overtok nylig vårt eget, og satte igang et omfattende restaureringsarbeid, blant annet å skifte hele den råtne takkonstruksjonen på tømmerkassa. Den dagen håndverkerne rev taket var mannen i huset tilfeldigvis hjemme, og med ny motorsag var han ivrig på å bli med på moroa.

Tre mann i arbeid holdt på frem til lunsj, da de plutselig oppdaget at de hadde åpnet opp til et tidligere avstengt og ukjent rom på loftet. Der åpenbarte det seg under fersk sagflis og gammelt støv en stabel gamle trekasser, og flere sirlig innbundne pakker med gråpapir og hyssing. «Søppel?» Spurte tømrerne, og var klare til å hjelpe oss med å tømme det hittil ukjente lageret over i containeren. Et ukjent rom på loftet, med kasser og papirer bortgjemt i beste Hardy-guttene/Frøken Detektiv-stil gjorde at nysgjerrigheten tok overhånd. Funnet måtte undersøkes først. De neste kveldene etter jobb ble brukt til å gå gjennom det som viste seg å være en enorm samling bøker, papirer, brev og aviser.

Det meste fra ca 1860-1930, og mye med klare sympatier med kommunisme og arbeiderkamp. Det var artikler, diskusjoner, humorblader og satire. Alt grundig dokumentert og ivaretatt, noe til og med uåpnet. At samleren var over gjennomsnittet engasjert i politikk og litteratur er åpenbart, og for oss var det en overraskelse at en jernbanearbeider fra en liten bygd skulle lese reisebrev fra London og Paris, røverhistorier fra Amerika og politiske artikler fra hele Norge."

Paret som fant papirskatten tok altså så kontakt med en av fjellregionens auksjonariuser. Lørdag går de unike skattene under hammeren på en stor samlerauksjon på Malmplassen gjestegård på Tolga.

Her blir det også bydd fram kilosvis med norske sølv- og gullmynter, et stort utbud av postkort, frimerker, bygdebøker og andre samleobjekter, deriblant flere spesielle gjenstander lagd av lokale kunstere.

En stor trebolle med ei trollkjærring og en trollgubbe på kanten, er skåret ut av røroskunstneren Henry Solli.

- Noe av det fineste jeg har sett fra hans hånd, et prakteksemplar, kommenterer auksjonarius, og antar at den er lagd på tidlig 40-tall.

En annen trefigur er omtrent like unik. Det er en utskåret samisk figur, også den fra Henry Solli.

To andre velkjente rørosinger står for et par av de andre objektene, Konrad Galaaen og Ole Bukkvoll. Den første anerkjent keramiker, den andre kjent blant annet for sine tre-relieff.

Galaaen er representert med et fargerikt fuglemotiv.  

Røros. Slaggveien. 1962, står det på relieffet signert Ole Bukkvoll. 

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags