Det lå drømmer, mye følelser og kunst – men svært lite kaos – i lufta, da Kunst og kaos åpnet i Finborudgården fredag

BEGIVENHET: Det er litt av en begivenhet å trekke Kjell E Killi-Olsen til Røros med splitter nye arbeider. Her sammen med Ellen K. Klemmetvold og Sigrid M. Jansen.

BEGIVENHET: Det er litt av en begivenhet å trekke Kjell E Killi-Olsen til Røros med splitter nye arbeider. Her sammen med Ellen K. Klemmetvold og Sigrid M. Jansen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL


Da Sigrid Martine Jansen og Ellen Kristine Klemmetvold skulle kunne ønske velkommen til nye gallerilokaler på gateplan i Finborudgården fredag kveld, fløt køa langt utover trappa og i gata. Det var duket for et kunst-øyeblikk av de sjeldne, og folk kom fra hele regionen og kunst-Norge. Gjestene fikk være vitner til et unikt samarbeid mellom kunstnere, og mellom galleristene og de nye huseierne som er åttende generasjon Finborud her.

FAMILIEPROSJEKT: Alle fire i familien som gir nytt liv til Finborudgården var med og bidro på festen. Mor Mali Finborud, Iver (9), Snorre (5) og far Sola Johnsen. Mali er filmskaper med eget firma mens Sola er trommeslager i Dum Dum Boys. Han var kveldens DJ og fikk kun klager da han pratet seg bort med journalisten og det ble stille for lenge.

FAMILIEPROSJEKT: Alle fire i familien som gir nytt liv til Finborudgården var med og bidro på festen. Mor Mali Finborud, Iver (9), Snorre (5) og far Sola Johnsen. Mali er filmskaper med eget firma mens Sola er trommeslager i Dum Dum Boys. Han var kveldens DJ og fikk kun klager da han pratet seg bort med journalisten og det ble stille for lenge. Foto:

– Huset har blitt mye, mye mer enn vi kunne forestille oss. Det er fantastisk. Jeg var et øyeblikk alene her i ettermiddag og da jeg så meg rundt i dette rå-nydelige lokalet fylt av skulpturer av Kjell Erik Killi Olsen hikstegråt jeg, fortalte Sigrid Jansen til Arbeidets Rett, minutter før åpningen.

– Dette har vi drømt om og jobbet for i fem år, og akkurat nå er det omtrent ei uke sia vi sluttet å sove. Å stå her i et vakkert rom med skulpturer av Kjell Erik Killi-Olsen midt i bergstaden Røros det er som et eventyr for oss. Kunst & Kaos startet for fem år sia som pop-up-galleri. For to år sia ble Trevarefabrikken fast tilholdssted. Det å begynne å betale husleie fast hver måned var et stort skritt videre og vi var usikre. Nå står vi her, sa Jansen i sin velkomsttale, der hun også takket alle trofaste besøkende som har støttet dem hele veien.

– Nå er vi her. I Finborudgården med verdens aller, aller beste huseiere, Mali Finborud og Sola Johnsen og egentlig hele resten av familien Finborud, med især mormor, som ikke vet hva godt de kan gjøre for oss.

MORMOR: Gunnhild Finborud Nøren er mor til Mali og mormor til Iver. Hun har det meste av æren for kveldens forberedelser og har malt, ryddet, vasket og plukket blomster forteller Mali. Sjøl er Gunhild glad over at 8. generasjon Finborud lager liv i huset. - Jeg tror mor og far ville likt dette, sier hun og peker inn mot galleriet og ser utover bakgårdsfesten.

MORMOR: Gunnhild Finborud Nøren er mor til Mali og mormor til Iver. Hun har det meste av æren for kveldens forberedelser og har malt, ryddet, vasket og plukket blomster forteller Mali. Sjøl er Gunhild glad over at 8. generasjon Finborud lager liv i huset. - Jeg tror mor og far ville likt dette, sier hun og peker inn mot galleriet og ser utover bakgårdsfesten. Foto:

Hun fortalte at lokalene er fullstendig rehabilitert og fornyet under Mali Finborud sin ledelse.

– Slegget som lå under golvet har blitt erstattet av jordvarme. Sammen har vi funnet veien til hvordan vi skal ta vare på sjela til denne ærverdige gården, som var Finborudfamiliens landhandel til dagens kunstlokaler. De er verdens beste huseiere, som har hatt og har samme mål som oss; nemlig å skape noe nytt og unikt på Røros. I likhet med oss har de brukt opp alle sparepengene sine på det. Det handler om lidenskap. For folk, for det å formidle, for det å skape, og en stor lidenskap for kunst, sa Jansen.

Stor lidenskap viser også de nye huseierne Mali Finborud, som er barnebarn til forrige fru Finborud som bodde her sist. Mali er filmskaperen som tok med mannen Sola, som er trommeslager i DumdumBoys og de to sønnene Iver og Snorre, tilbake til Fjellregionen i fjor.

De har rehabilitert hele andre etasje til egen bolig, de lever ut egne karrierer og virksomheter delvis fra hjemmekontor her og delvis rundt i landet.

- Ikke noe problem. Med flyplass her, leilighet i Trondheim og et band i Oslo, får jeg det beste fra alt, sier innflytter Sola til Arbeidets Rett.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken