Røper ikke hemmelighetene ennå – men at Unni-Lise og Ola hedres med bok, det er sikkert

GLEDER SEG: De gleder seg til å få ut boka om Unni Lise og Ola Jonsmoen, både Per Roar Øian som hadde ideen, og Gunn Strømsøyen Hvamstad som er redaktør sammen med Randi Arnestad. På bordet ser vi omslaget, med Unni Lises akvarell av Tron.

GLEDER SEG: De gleder seg til å få ut boka om Unni Lise og Ola Jonsmoen, både Per Roar Øian som hadde ideen, og Gunn Strømsøyen Hvamstad som er redaktør sammen med Randi Arnestad. På bordet ser vi omslaget, med Unni Lises akvarell av Tron. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Per Roar Øian er far til ideen. Randi Arnestad og Gunn Strømsøyen Hvamstad er fødselshjelpere og redaktører, og nå kan alle som vil hylle Unni-Lise og Ola Jonsmoen få med navnet sitt i boka om de to.

DEL

– De fortjener heder, sier Per Roar Øian om Unni-Lise og Ola Jonsmoen, kunstner- og forfatterparet fra Strømmen i Alvdal.

I slutten av oktober kommer boka om det unike tospannet, og den vil også inneholde ei navneliste med alle som ønsker å vise at de setter pris på dem.

– Innen 10. september kan folk eller bedrifter forhåndsbestille boka og samtidig få med navnet på lista, forklarer Gunn Strømsøyen Hvamstad. Det er mulig å skrive seg på hos de to bokhandlene på Tynset, eller i bokhandelen i Alvdal.

Boka «Unikt tospann» inneholder 23 nyskrevne artikler om Unni-Lise og Ola Jonsmoen, og en rekke illustrasjoner - av Unni-Lise og av andre kunstnere. Menneskene, kunsten og forfatterskapene blir presentert. Men mye mer enn det ønsker ikke redaktørene å røpe nå. Innholdet skal nemlig være en overraskelse for de to hovedpersonene. Det som er på det rene er at boka blir klar i slutten av oktober, og at det også planlegges en lansering.

Vi spør Per Roar Øian og Gunn Strømsøyen Hvamstad om hvordan de først ble kjent med Jonsmoen-paret.

– Ola var norsklæreren min på gymnaset. Han introduserte oss for Fuglane av Tarjei Vesaas, og gjorde at jeg ble særdeles interessert i bøker, og glad i nynorsk, sier Øian, som senere jobbet for et nynorsk-forlag og i dag er i Smith Grafisk på Tynset.

Da Unni-Lise skulle gi ut sin første bok, var det på forlaget der Øian jobbet.

– «Svarttrosten som forsov seg», ei barnebok, sier han.

Gunn Strømsøyen Hvamstads første møte med Unni-Lise var adskillig mer dramatisk. Den vesle jenta Gunn husker dagen i 1954 da faren hennes hadde skutt en bjørn. Slikt var ikke hverdagskost.

– Alt var litt skummelt den dagen. Og det virket som det kom hundrevis av mennesker innom garden. Men jeg husker best Unni-Lise som tegnet bjørnen, sier Hvamstad.

Senere har hun samarbeidet mye med både Unni-Lise og Ola gjennom både yrkeslivet og organsiasjonslivet. Etter at Per Roar Øian tok kontakt med Randi Arnestad og presenterte bokideen, ble også Hvamstad med på redaktør-laget. Nå er alle spente og gleder seg til at boka skal komme ut. Den blir innbundet og på 250 sider.

Både redaktørene og han med ideen til boka har latt seg fascinere av det lange livet Unni-Lise og Ola har levd sammen og jobbet sammen. I dag har hun blitt 82 og han 86, og fremdeles er de produktive.

Unni-Lis e Jonsmoen åpner en lukket dør

62 dikt fra en bekymret mann i Sivildalen

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags