Lanserer visehefte med Jonsmoen's skatter: "Lystig låt mindre gråt"

Viseheftet Lystig låt mindre gråt, klart for sang- og musikkglade! F.v. Forfatter Ola Jonsmoen, komponist Ellef Røe, Irene Tronslien fra Alvdal Bok og Papirhandel, komponist og sanger Knut Stiklestad, illustratør Unni-Lise Jonsmoen.

Viseheftet Lystig låt mindre gråt, klart for sang- og musikkglade! F.v. Forfatter Ola Jonsmoen, komponist Ellef Røe, Irene Tronslien fra Alvdal Bok og Papirhandel, komponist og sanger Knut Stiklestad, illustratør Unni-Lise Jonsmoen. Foto:

Av

En godt modnet lokal vise-skatt, har endelig fått plass mellom to permer.

DEL

Ola Jonsmoen fra Alvdal har skrevet visene, som har sitt opphav tilbake til slutten av 60- tallet og begynnelsen på 70-tallet. Den eldste er 50 år gammel! Olas kone Unni-Lise Jonsmoen, har bundet det hele sammen med sine friske illustrasjoner. Ellef Røe og Knut Stiklestad har stått for tonesetting. Dette har blitt et visehefte som vil glede veldig mange!

Viseheftet

Heftet inneholder 29 viser. Tekstene er kanskje typisk for folkelynne i fjellregionen, og med en humoristisk vri på møte med alvoret og hverdagen. Språket er hovedsakelig skrevet på nynorsk, ispedd lokale ord og uttrykk.

Tematikken er mangfoldig, med humor og skjemt. Her finner vi ingredienser som kjærlighet i lyse sommernetter, dans, fest og moro og litt samfunnskritikk, som i visene Balladen om ei høghus og Rørosbanen.

Ola Jonsmoen

– For meg har denne prosessen vært en lek med ord og setter umåtelig stor pris på at tekstene har fått tonefølge! – Jeg skulle gjerne ha sunget også, har prøvd men det gikk ikke så bra, kommenterte Ola med et smil.

– Den første visa jeg skrev var «Kari Mari Trille», tilegnet vår datter. Det var i 1969 og visa ble urframført samme år i skola på Tynset. Ellef Røe sto for melodien. – Ja, mange artige minner her! Det er en glede å utgi dette viseheftet! Ola rettet en spesiell takk til Alvdal Bok og Papirhandel som har påtatt seg oppgaven med å lage heftet.

Unni-Lise Jonsmoen

Et visehefte skal også ha illustrasjoner, her har Unni-Lise sin frodige og levende strek fått sin rette plass. Heftet er krydret med små vignetter og fantasifulle tegninger. -Illustrasjoner skal følge teksten, en får inspirasjon til motivene når en leser. Jeg jobber også veldig konsentrert med slike oppgaver, kommenterte Unni-Lise.

Motivene har også fått sine slagferdige undertekster, skrevet av Ola, slik som til visa «Lett på lestom»: Ein som er lystig på lestom kjem gladare fram enn ein som er tung i steget.

På baksiden av heftet har Unni-Lise sin illustrasjon av haren fått plass, med sin tekst: «Eg græt når haren græt».

Ellef Røe

Han har tonesatt 16 av de 29 visene i heftet. Ola og Ellef var kollegaer i skolen på Tynset sist på 60-tallet og begynte sitt samarbeid i denne perioden. For Ellef var det å få musikken på papiret ut fra Olas kreativitet og allsidige tekster. Arbeidet med å tonesette, fokus på tematikk, harmonikk og form, dette ble et dannelsesprosjekt. Tre viser fra «Ei fjellbygd» som er med i heftet, har vært trykt tidligere. Noen nye viser har også fått sin plass i heftet, som visa om «Rørosbanen».

– Olas tekster har alltid inspirert meg, og samarbeidet har inspirert meg til komponering, uttalte Ellef.

– Ord gjør noe med toner og toner gjør noe med ord. Det finnes mange eksempler på at musikken har gått på bekostning av ord og tekst. I visesjangeren er det slik at musikken ikke må gå på bekostning av ordene. Den skal underbygge og lage en stemning for ordene – en melodisk og harmonisk puls!

Knut Stiklestad

Knut og Ola ble kjent med hverandre i begynnelsen av 70-tallet. Det gode samarbeidet kom i gang da Ola presenterte noen av visene han hadde skrevet og som han ønsket tonefølge til. Knut har tonesatt 13 av de 29 visene i dette heftet. Knut fortalte humoristisk at Ola sjøl sier han ikke er musikalsk, men det er jeg ikke enig i – han er musikalsk med ord, han!

– Knut hadde også noen betraktninger om ordet vise, det fantes ikke noe godt ord for dette på engelsk. Kanskje var dette er nordisk fenomen, en egen sjanger som var vanskelig å oversette.

Knut Stiklestad kunne sammen med Ellef Røe, dele sin begeistring for Unni-Lise Jonsmoen sine illustrasjoner i heftet: Vakkert, treffsikkert, og med hennes umiskjennelige særpreg!

Alvdal Bok og Papirhandel har stått for produksjonen og distribusjon av viseheftet., som er lagt ut for salg på bokhandelen både i Alvdal og Tynset.

Konsert

Onsdag 15. mai blir det i lanseringskonsert på kveldstid i forbindelse med viseheftet. Den finner sted i Alvdal bokhandel sine lokaler på Steia.

«Lystig låt mindre gråt» framføres av:

Sang: Siri Beate Fossum og Knut Stiklestad.

Piano: Tore Reppe.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags