Bygdekvinnelaget fikk med seg ungdom til å strikke

Deltakerne med sine strikkeprosjekter. Fra venstre: Oda Westum, Mali Moseng, Miriam Heidtmann, Benedicte Mikkelsen og Guro Hummelvoll. Siste deltaker, Emma Presthagen, var ikke til stede da bildet ble tatt.

Deltakerne med sine strikkeprosjekter. Fra venstre: Oda Westum, Mali Moseng, Miriam Heidtmann, Benedicte Mikkelsen og Guro Hummelvoll. Siste deltaker, Emma Presthagen, var ikke til stede da bildet ble tatt.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Gjennom prosjektet UNG Husflid har Os Bygdekvinnelag i en måned lært bort strikking til ungdomsskoleelever.

UNG Husflid er et satsingsprosjekt på barn og ungdom fra Norges Husflidslag. Initiativet er ment å lære barn og unge grunnleggende håndverksteknikker som strikking og veving. I dag finnes barnelag i over 100 kommuner med husflidslag. Os bygdekvinnelag opprettet sin UNG Husflid som et prosjekt etter å ha fått et legat som skulle brukes på ungdom.

De bestemte seg for å dra til ungdomsskolen på Os for å finne ut om noen var interesserte i å lære seg håndarbeid.

- Vi tilbød strikking, sying, veving og hekling, fortalte Oddveig Eggen, en av instruktørene fra bygdekvinnelaget. Til sammen var det fire instruktører: Oddveig Eggen, Agnes Osflaten, Ingunn Røste og Ella Vassli Meli. Seks jenter viste interesse for strikking. De har med litt hjelp av bygdekvinnelaget fått velge farge, garn og strikkemønster. Hittil har det blitt strikket luer, pulsvarmere, sokker, pannebånd og leggvarmere.

-Jentene er ivrige etter å strikke, sier Agnes. 

- De strikker på prosjektene sine hjemme og ønsker å sitte mye lengre her på gamle snekkerskola. Vi er imponert over at de klarer strikke så spennende mønstre, og veksle mellom rett og vrang, sier instruktørene.

Jentene som deltar synes det er en flott mulighet til å lære seg strikking, noe alle har hatt lyst til, men ikke fått muligheten til å gjøre

- Vi har jo lært litt på skolen, forteller de og fortsetter: men det er veldig lenge siden, og det var ikke så mye.

Tilbudet UNG Husflid i Os var ment å vare hver torsdag i fire uker. Bygdekvinnelaget ser an muligheten for å la programmet vare en ekstra uke eller to, på initiativ av deltakerne.

- At unge folk vil lære seg håndarbeid er jo veldig koselig for oss, mener bygdekvinnelaget.

-Alle typer håndarbeid er flotte å sitte med som voksen også. Enkelte typer, som strikking og hekling kan man lett ta med seg for eksempel på besøk til andre. I tillegg fungerer det som god terapi.

Bygdekvinnelaget satser på å arrangere et lignende opplegg til 5., 6. og 7.-klasse til høsten. Noen har allerede fått tilbud om UNG Husflid, mens andre ikke har det. Håndarbeidsteknikkene tilbudt vil være de samme som ble tilbudt denne runden. 

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags