Trump inntok talerstolen i reinbeitekonflikten

Vil bygge mur i Norge: Trump tar talerstolen fra ordføreren og forteller at det bør bygges en mur for å holde reinsdyrene unna bøndenes beiter. Med seg har han sin flotte kone, Melania. Fra venstre: Sivert Sæter Narjord, Oddveig Sætre Broen og Anne Røsten.

Vil bygge mur i Norge: Trump tar talerstolen fra ordføreren og forteller at det bør bygges en mur for å holde reinsdyrene unna bøndenes beiter. Med seg har han sin flotte kone, Melania. Fra venstre: Sivert Sæter Narjord, Oddveig Sætre Broen og Anne Røsten. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sammen med kona Melania tok de privatfly til Røros og stormet Tufsingdalen samfunnshus.

DEL

Slående parodier av både riks- og utenrikskjendiser, og lokale karakterer gjorde årets påskerevy i Tufsingdalen til en eneste lang latterkule.

Revygruppa «Vi tråkker i salaten, og tar det på sparket» har i over 10 år underholdt sambygdinger og andre som er knytta til bygda med hjemmesnekret sketsjer, gode parodier og selvskrevne sanger. Annethvert år har de klart å fylle samfunnshuset til randen med et forventningsfullt publikum – som år etter år har latt seg imponere av de lokale revytalentene.

Det er ingen tvil om at årets revy med navn «Nye toner og gamle takter» nådde til forventningene hos publikum, som til gagns hylte av latter.

Se bildene fra revyen her:

Viste gamle gullkorn

I år valgte revygruppa å kjøre en ny vri på revyen; de har gravd i arkivet og dratt fram gamle sketsjer fra tidligere revyer, som ble vist på storskjerm mellom nye humorinnslag på scenen. Publikum dro tydelig kjensel på de gamle gullkornene, og lo ikke noe mindre denne gangen.

Også nye sketsjer fra blant annet et hysterisk morsomt OL-skirenn på 350 meter ble vist på storskjerm. Videosketsjer har de også laget på revyer tidligere, og fungerer som et kreativt avbrekk til det som skjer på scenen.

De arbeidsomme geitene

Geitene på Larsgården ble i fjor sommer kjent for å være noe arbeidsom for bonden Ivar Midtdal, samboer Mette og foreldrene på gårdstunet. Geiteflokken som ikke ville holde seg på fjellet ble en artig gjenganger igjennom hele revyen. Spesielt bemerkelsesverdig var Tobias Hodøl sin sterke parodi av bonden selv, og far Torvid Leistad.

Unge debutanter imponerte

Antall medlemmer i revygruppa varierer fra år til år. Noen er veteraner som har vært med fra starten, og andre kommer og går – og kommer igjen. I år var det i alt 10 aktører på scenen: Marian Holøien, Tobias Hodøl, Oddveig Sætre Broen, Gunn Knutsen, Anne Røsten, Ingeborg Svendsen, Sigrid Svendsen, Tone Svendsen, Sivert Sæter Narjord og Mia Svendsen Berg. De to sistnevnte er ferske revydebutanter av året, og imponerte stort med sin tilstedeværelse og selvsikkerhet på scenen.

Gode kjendisparodier

Hele parodikavalkaden starter med friske karikaturer av selveste gourmetkokk Eyvind Hellstrøm i en sketsj der også maskoten Truls Svendsen og fjernsynskjøkkenets dronning Ingrid Espeli dukker opp. På kjøkkenet ble det presentert lokale gourmetretter som siksushi fra notfiske i Tufsinga, panna cotta med molter og entrecôte fra Smedgården.

Overraskende hyllest til Jo Ryen

Revygruppa kan si seg privilegert med et eget band som står for bra musikk, morsomme effekter og gode overganger mellom sceneinnslagene. Jo Ryen har hatt ansvaret for musikken og vært til stor hjelp for gruppa. For å vise sin takknemlighet overrasket «Os mannskor» med en ny sangtekst i sitt korinnslag i anledning forestillingen, som appellerte til hans hjelpsomme og dyktige vesen. Ryen fikk også en rose av hvert revymedlem.

Trump løser reinbeitekonflikten

I kjølvannet av den pågående debatten om beiterettigheter mellom reindriftsnæringa og bøndene, var det ingen ringere enn USAs president Donald Trump som kom på besøk for å løse den betente konflikten. Midt i en debatt på scenen mellom samen og bonden, med ordfører Runa Finborud på talerstolen, blir de avbrutt av en nyhet om at president Trump straks lander på norsk jord, og er på vei til Tufsingdalen. På storskjerm ble publikum tatt med til Røros flyplass, der selveste ordføreren på Røros, Hans Vintervold (i egen person), tar imot presidenten og presidentfruen. Det oppblåste paret stormer inn dørene i samfunnshuset og vinker seg oppover midtgangen.

Trump kommer med den geniale idé om at det burde settes opp en mur fra vest til øst i Norge. Innvandringsproblematikken ved Mexicos grenser mente han hadde store likheter med påtrengende reinsdyr på jordene i Tufsingdalen. Trump spilles av Oddveig Sætre Broen, og parodien av presidenten treffer et begeistret publikum. Sammen med Sivert Sæter Narjord, i rollen som presidentfrue Melania Trump, og den snarsinte samen spilt av Tone Svendsen, klarte de definitivt å skape revyens høydepunkt.

Alt i alt var revyen samkjørt og skuespillerne serverte publikum gode parodier og til tider hysterisk morsomme øyeblikk med godt skrevne sketsjer og sanger.

Samler generasjoner

For at ei revygruppe i ei lita bygd med drøye 150 innbyggere skal klare å levere en selvspikka underholdningskveld med matservering og kaker, kreves dugnadsånd og en vilje til å skape noe gøy sammen og for bygdesamfunnet. Lysmann og selvutnevnt «potet» i gjengen, Anne Jorun Hodøl, har vært med siden starten og mener et revyprosjekt i bygda er viktig for å samle folk på tvers av generasjoner.

– Jeg synes det er veldig gøy å være med på dette hver gang. Det er viktig at det skjer noe i bygda, og spesielt bra er det at vi har revy i påska så hyttefolk og utflyttere også får med seg denne kvelden, sier hun.

Bidrar til et uhøytidelig bygdesamfunn

Hele ideen om å lage revy finner vi tilbake til slutten av 90-tallet da Tufsingdalen skolekorps og Bygdekvinnelaget laget underholdning i forbindelse med Vintervukku. Når skolemusikken slutta, fortsatte enkelte i korpset med å lage sketsjer, og sammen med de ivrigste i Bygdekvinnelaget har de dannet en revygruppe – og etter hvert har de yngre hengt seg på. Tone Svendsen har vært med siden starten, og synes det er utrolig artig å vise fram ting som gruppa har jobba med.

– På revykveldene kan folk sitte å le av naboen og ikke ta ting å høytidelig, noe jeg synes er viktig med sånne sosiale kvelder, sier Svendsen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken