Fargerik bjørk: Kulturskoleelevene uttrykte seg med friske farger på tradisjonell fjellbjørk.
Vinterfestspill I Bergstaden.

Elevenes kunstprosjekt ga 30.000 kroner

Et samarbeid mellom 14 elever fra Røros kulturskole, Vinterfestspill i Bergstaden og festspillkunstner Bodil Friele resulterte i 12 kunstverk som nå er solgt til Røros Hotell og Rørosbanken.
Publisert

Festspillene og kulturskolen i Røros har gjennom mange år samarbeidet gjennom at vinterfestspillene har stilt med kunstnere som har gjort prosjekter sammen med kulturskolens elever. Prosjektene har både hatt musikalske og andre uttrykk. Ved årets Vinterfestspill i Bergstaden stilte kunstneren Bodil Friele opp og inspirerte unge elever på kulturskolens tilbud billedkunst.

Fargeglade bjørkestammer

– Vi lot oss inspirere av Bodils malte bjørkekubber, spruta maling på de og satte de sammen til bilder, forteller kulturskoleelev Maya Selbo-Coote som var en av elevene som deltok på kunstprosjektet. Resultatet ble fargeglade bjørkestammer med en helt annen fargepalett enn man er vant til å se.

For både kunstner og festspill var det viktig at kunstverkene ble værende på Røros i håp om at de kunne være til glede for alle som er på besøk, samtidig som de skal være til både inspirasjon og stolthet for de unge kunstnerne som har laget de.

Rørosbanken og Røros Hotell kjøpte kunstverkene

– Vi ga tilbudet om å kjøpe kunstverkene gikk to av våre mest solide samarbeidspartnere gjennom mange år, Rørosbanken og Røros Hotell, og de slo til tvert. Rørosbanken kjøpte tre av bildene og Røros Hotell kjøpte ni, og salgssummen på 30.000 kroner gir vi i sin helhet til kulturskolen, forklarer vinterfestspilldirektør Bjørn Nessjø.

Flotte kunstverk: Rørosbankens Ingrid Svendsen (fra venstre), direktør for Vinterfestspill i Bergstaden, Bjørn Nessjø, kulturskoleelev Maya Selboe-Coote, Arne Sætreng fra Røros Hotell og kulturskolerektor Nils Graftås med ett av bildene som ble solgt til Rørosbanken og Røros Hotell.

Flotte kunstverk: Rørosbankens Ingrid Svendsen (fra venstre), direktør for Vinterfestspill i Bergstaden, Bjørn Nessjø, kulturskoleelev Maya Selboe-Coote, Arne Sætreng fra Røros Hotell og kulturskolerektor Nils Graftås med ett av bildene som ble solgt til Rørosbanken og Røros Hotell.

Bruker pengene på elevene

Pengene kommer godt med i en kulturskole som ikke vasser i midler, men kulturskolerektor Nils Graftås lover at de ikke skal bli en del av driftsbudsjettet.

– Nei, disse pengene skal komme elevene til gode. Vi har ikke helt bestemt oss hva vi skal bruke de til, men ser for oss at de enten skal gå inn i et større kunstprosjekt eller at vi henter inn eksterne krefter til et annet prosjekt, sier han og legger til at Vinterfestspill i Bergstaden betyr mye for kulturskolene i området også.

– Samarbeidet betyr mye for oss, og det inspirerer elevene også. Disse prosjektene har opp gjennom gitt mange unge kulturskoleeleven den første smaken på hvordan det kan være å ha kulturen som levebrød, og har inspirert flere til å velge den studie- og yrkesveien, forteller kulturskolerektoren. Til vinteren planlegges det prosjekt med Wolfgang Plagge.

Gleder seg til å henge opp kunsten

Også kunstkjøperne er svært fornøyde med handelen og gleder seg til å få kunsten opp på veggene sine.

– Nå gleder jeg meg fælt til å få hengt opp disse kunstverkene. Vi har latt oss imponere av de helt siden de var med rundt på alle konsertene under festspillene i vinter, forteller markedssjef i Rørosbanken, Ingrid Svendsen.

At det gror godt med unge kunstnerspirer på Røros er det heller ingen tvil om. Kulturskolens tilbud billedkunst var i høst nødt til å utvide og teller nå rundt 40 elever.

De 14 elevene som deltok på samarbeidsprosjektet med Vinterfestspill var:

 • Inga Løseth Brynhildsvold
 • Ingeborg Elise Græsli
 • Julia Veldhuis
 • Julie Felgenhauer
 • Lauritz Klemmetvold Sperle
 • Mali Sirnes
 • Malin Østby
 • Mathea Håkonsund
 • Maya Selboe-Coote
 • Sigrid Prøsch Moen
 • Thomas Moseng Høsøien
 • Torjus Moseng Høsøien
 • Vida Sjøkvist Buvarp
 • Vilde Grøtli Bekkos
Inspirasjon: Kulturskoleelevene sammen med festspillkunstner Bodil Friele.

Inspirasjon: Kulturskoleelevene sammen med festspillkunstner Bodil Friele. Foto:

Artikkeltags