Anders Nilsen og dølahesten Steinjo er snart framme på Røros

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Klokka tolv i dag står de klare for å kjøre inn på Malmplassen til åpningen av Rørosmartnan.

DEL

Når vanlige folk utpå på senhøsten finner fram pledd, stearinlys og forbereder seg til en lang vinter med mye tid innendørs, setter lasskjører Anders Nilsen (35 år) i gang med opptrening til årets sledetur til Rørosmartnan.

Han jobber til daglig som meieritekniker ved Synnøve Finden i Alvdal, og er leder i Nord Østerdal Lasskjørerlag på fritiden. Arbeidets Rett fikk være med på treningstur en sprettkald januardag før årets Rørosmartna.

I løpet av syv dager skal han og dølahesten Steinjo (7 år) tilbakelegge rundt tjue mil i varierende terreng og føreforhold. Da må kondisjon og styrke være på plass hos både kusk og hest. Anders holder til i Tynset, men kjører like gjerne hest og slede ned til Finstad i Rendalen før Rørosmartnan, slik at hele kjøreturen blir dobbelt så lang som om han hadde startet hjemmefra. (Teksten fortsetter under bildet)

HÅNDVERK: Ola Røe i Tylldalen har stått for bygging av slede og skjæker.

HÅNDVERK: Ola Røe i Tylldalen har stått for bygging av slede og skjæker. Foto:

Hvor ofte trener du hesten fram mot lasskjøringen?

- Vi er ute annenhver dag, uansett vær og føre. Som regel spenner vi for sleden men innimellom rir vi på tur slik at Steinjo får brukt litt andre muskler. Noen dager tar vi korte turer, andre dager er vi ute opp til tre timer. Det er viktig med variasjon på både trening og varighet slik at hesten beholder motivasjon og arbeidsglede. Det er også viktig å starte gradvis med sledekjøringen slik at hesten ikke får sår i bogleiet ved skulderene. (Saken fortsetter)

BEKLEDNING: Tynn og tykk ull i flere lag, ullsokker og varme sko holder som regel kulda ute. Det blir også en del gåing ved siden av sleden både for å holde varmen og avlaste hesten.

BEKLEDNING: Tynn og tykk ull i flere lag, ullsokker og varme sko holder som regel kulda ute. Det blir også en del gåing ved siden av sleden både for å holde varmen og avlaste hesten. Foto:

Noe annet som er viktig for hesten å kunne før man legger ut på langtur?

- Å oppsøke trafikk så mye som mulig slik at hesten blir vant til alle slags motoriserte kjøretøy. Deler av strekningen til Røros går på både riks- og fylkesvei. Med jevne mellomrom trener vi sammen med andre lasskjørere, slik at hestene får erfaring med å gå på rekke og tilpasse seg tempoet til ekvipasjen foran. Dessuten er det hyggelig og motiverende for både hester og folk og å trene sammen med andre, fortsetter Anders Nilsen. (saken fortsetter)

SAMARBEID: Anders Nilsen og bortimot 30 andre ekvipasjer fra Nord-Østerdal Lasskjørerlag skal ankomme Rørosmartnans åpningsdag 19 februar.

SAMARBEID: Anders Nilsen og bortimot 30 andre ekvipasjer fra Nord-Østerdal Lasskjørerlag skal ankomme Rørosmartnans åpningsdag 19 februar. Foto:

Hvordan forbereder du deg selv?

- Ved å være ute i all slags vær, rett og slett. Man trenger å herdes litt både fysisk og mentalt. Det er jo umulig å forutsi hva slags temperatur og vindforhold det blir under kjøreturen - og vi kjører uansett vær. Å være i god fysisk form selv er lurt. Man må regne med å gå ved siden av sleden en del, både for å avlaste hesten og holde varmen selv.

Hva tror du blir den største utfordringen under årets lasskjøring?

- På grunn av snøforholdene i år er det fare for mye bar asfalt på riks- og fylkesveiene. Da sklir sleden dårlig og det kan i verste fall medføre ømhet og sår i bogleiet til hestene.

Er det noe du vil nevne til slutt?

- Både folk og hester i Nord Østerdal Lasskjørerlag holder hus i Finborudgården i Mørkstugata 3 under Rørosmartnan. Velkommen innom for å slå av en prat eller hilse på hestene!

HODEPLAGG: Man fryser ikke på hodet med lue av beverskinn.

HODEPLAGG: Man fryser ikke på hodet med lue av beverskinn. Foto:

FAKTABOKS:

Hva har du i sleden?

- Ferdaskrin (tradisjonell matkasse)

- Spekemat, tørket kjøtt, flatbrød og annen turmat

- Høy og kraftfor til hesten

- Vann til hest og kusk

- Skinn og ullpledd

- Sag, øks og fyrtøy

- Verktøy til skoing av hest og enkle reparasjoner

- Førstehjelpsutstyr


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags