Marja Mortensson kommer fredag ut med sin tredje album

Marja Mortensson og Daniel Herskedal har samarbidet i tre år og tar den sørsamkiske joiken inn i den klassiske verdensmusikken.

Marja Mortensson og Daniel Herskedal har samarbidet i tre år og tar den sørsamkiske joiken inn i den klassiske verdensmusikken. Foto:

Marja Mortensson (24) kommer fredag ut med sitt tredje album på tre år, Lååje-Dawn. Den unge jenta fra Elgå har fulgt drømmen om å leve av musikken og reiser nå verden rundt og formidler sin sørsamiske kultur gjennom joiken.

DEL

Det sørsamiske språket snakkes i dag av under 1000 mennesker i Norge og Sverige. Å bevare den sørsamiske joiken har med tiden blitt mer eller mindre borte, og før Marja tok tak i den utdøende joiken, fantes det nærmest bare gamle opptak og nedtegninger igjen, og bare små fragmenter igjen i den levende tradisjonen. Marja føler et sterkt behov for å ta vare på tradisjonene i den sørsamiske kulturen. Derfor tok hun et friår etter videregående for å være med de eldre, spesielt sin bestemor, for å lære alt om kulturen og reindrifta.

Det ga henne den kunnskap og inspirasjon hun trengte til å ta steget ut i verden som artist og musikkprodusent. -Å skrive joiker er min måte å utvikle mitt eget sørsamiske språk på. Og så er det jo en bonus at jeg kan gi andre opplevelsen det er å høre musikk på sitt eget språk, sier hun.

Spellemannspris Men, Marja Mortensson lager ikke musikk bare for seg selv og sine. Hun har gjennom joiken blitt lagt merke til i ulike musikkmiljøer både i inn og utland, og høstet både priser og lovord for sitt viktige arbeid og unike formidling av den sjeldne kulturarven. I 2018 fikk Marja «Årets Spellemann» i kategorien folkemusikk/tradisjonsmusikk for sitt album «Mojhtestasse - Cultural Heridooms» og i år er hun nominert til Nordic Music Prize av by:Larm.

CD`en ikke død

Det er ei produktiv og travel jente som de siste årene både har turnert verden rundt og samtidig produsert musikk på løpende bånd. -Jeg har hatt mange prosjekter gående de siste årene, og det er artig å gi ut materiale som man blir ferdig med. I Norge står kanskje ikke det tradisjonelle albumet like sterkt lenger, men i Japan, Tyskland og England er mange fortsatt glad i det håndfaste produktet som en CD er. Jeg har også oversatt tekstene til engelsk som ligger ved i CD-coveret og på nettsiden min. Da er det fint å kunne ha med seg albumene rundt hvor man holder konserter. Jeg har tro på at den konkrete plata vil bestå og så er jo lengden på et album passe langt når man skal ut å holde konserter og lansere plata, forteller Marja. Celebert selskap I løpet av få år, har unge Marja jobbet sammen med mange av de fremste samiske musikerne og joikerene i Norden, som Mari Boine, Wimme Saari, Sofia Jannok, Sara Marielle Gaup og ikke minst Frode Fjellheim. På «Lååje-Dawn» har hun med seg Daniel Herskedal og strykekvartetten fra TrondheimSolistene. -Det er veldig givende og spennende å jobbe sammen med så dyktige musikere og kunne presentere joiken i så ulike musikalske landskap. På den første plata hadde jeg med meg et mer tradisjonelt band før jeg på den neste plata var mer akustisk. Nå har vi invitert inn en helt annen verdensmusikk gjennom strykere i Trondheimsolistene.

Ga personjoik i gave

Det er oftest Marja selv som skriver joikene, og selv om det ikke er så mye tekst, har hun klare forstillinger om hva hun ønsker å formidle. - Jeg skriver ofte om mellommenneskelige forhold, om valg man blir stilt ovenfor og usikkerheten om hvorvidt man tar de riktige valgene. Det er kun når man ser bakover at man ser om valgene ble gale eller riktige, og det er kanskje de man må lære av. For første gang har jeg skrevet en personjoik som jeg også har valgt å ta med inn i albumet. Det var en lærerik, men langvarig prosess siden det var en personlig gave til en i familien. Innholdet i den sier noe om hvor flink vi unge er til å ta til oss kunnskap og arven som blir delt med oss. At vi gjemmer det i hjertet vårt, forteller Marja som skrev joiken til sitt søskenbarn i konfirmasjonsgave.

30. oktober holder Marja og Daniel releasekonsert under Oslo World Music Festival (Cosmopolite) og 7.november besøker de Hilmarfestialen i Steinkjer. I løpet av det kommende året, er det ikke utenkelig at Marja tar en sving innom Røros heller.


Priser:

2019: Nominert Nordic Music Prize, by:Larm

2018: Årets Spellemann i klassen folke-og tradisjonsmusikk for «Mojhtestasse – Cultural Heridooms»

2017-2018: Landsdelsmusiker i Troms som fylkesjoiker

2017: Engerdal kommunes kulturpris

2016: Ubmejen Bieivieh`s ungdomsstipendium

2016: Midtnordisk barne- og ungdomskulturpris

2015: Sami Music Award – tradisjonell klasse

2014: Riddu Riddu`s unge kunstner

2013: Hedmark Fylkeskommune kulturpris

2011: Sametingets kulturstipend


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags