Bortistu Neby, Tynset Teknolab og Tynset Grafikkverksted rigger til skaperverksted sammen med biblioteket

SKAPENDE KREFTER: De stiller opp gratis som ildsjeler og fremmer kunst, håndverk og teknologi på bibliotekets skaperverksted 20. januar. Foran sitter Anette Bay (t.v.) og Esther Breslin. Bak ser vi Ørjan Lønningen, Marius Reed og Tommy Klausen.

SKAPENDE KREFTER: De stiller opp gratis som ildsjeler og fremmer kunst, håndverk og teknologi på bibliotekets skaperverksted 20. januar. Foran sitter Anette Bay (t.v.) og Esther Breslin. Bak ser vi Ørjan Lønningen, Marius Reed og Tommy Klausen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag 20. januar er dagen for alle kreative på Tynset. Da er det nemlig skaperverksted på Tynset bibliotek.

DEL

– Her blir det muligheter for å kombinere teknologi, kunst og håndverk, sier biblioteksjef Tone Thorsen Stræte.

Hun legger til at Ellen Lie er bibliotekets kvinne på prosjektet. Biblioteket har alliert seg med tre aktører: Bortistu, Tynset Grafikkverksted og Tynset Teknolab.

Stræte opplever interesse når biblioteket er sentrum for arrangementer, slik som Nysgjerrig, der flere bibliotek har samarbeidet, og der målgruppen er barn fra sju til tretten år.

– Men det er jo voksne som vil være med også. Det har skjedd at folk har ringt og lurt på om de kan komme om de låner med seg et barn, smiler Stræte.

På skaperverkstedet kan endelig alle aldersgrupper møtes.

Lodding og lys

– Jeg vil si at det nok er aller best om de voksne er med, for her skal vi lære å lodde, røper Tommy Klausen fra Tynset Teknolab.

Sammen med Ørjan Lønningen presenterer han den teknologiske biten av skaperverkstedet.

– Vi skal lage glowstick - en lysslange, ved hjelp av lysdioder, plastslange, lim og batteri. Og folk kan også lære å lodde, en teknikk som kanskje er litt på veg ut blant folk flest, sier Klausen.

Teknolaben har ellers tilhold i gamle skolelokaler på Holmen. Å komme ut i biblioteket og vise seg fram sammen med andre, setter de pris på.

– Alle kan lære litt av hverandre, mener Lønningen.

– Kunnskap er mer enn bøker, fastslår biblioteksjefen.

Hun tror det kommer mye folk, og sier at på grafikk og søm er det et begrenset antall plasser, slik at det gjelder å melde seg på raskt. Folk kan enten gå til bibliotekets nettside, eller ta kontakt.


Om å redde verden

Anette Bay er en av driverne på kafeen Bortistu på Neby, men under Bortistu-paraplyen finnes mer enn bare kafédrift. Line Ryen Svee stiller sammen med Bay opp for å lære bort søm der redesign står i sentrum.

– Det er litt idealisme i dette for meg, sier Bay når hun snakker om å bruke om igjen gamle materialer.

På skaperverkstedet blir det sydd handlenett og sløyfer – både tversovervarianten og sløyfer til hårpynt.

– Vi skal jo bort fra å bruke plastposer. Da er handlenett lurt, sier Bay, som sammen med de andre instruktørene stiller opp helt gratis.

– Å redde verden er mer verdt enn penger – og det mener jeg faktisk, understreker Bay.

Lavterskelgrafikk

Også Esther Breslin og Marius Reed fra Tynset Grafikkverksted bidrar på ildsjel-basis.

– Her blir det lavterskelgrafikk, forklarer Reed, og viser hvordan man enkelt kan trykke på t-skjorter eller handlenett.

Grafikerparet har verksted i Rambu på Tynset, og jobber begge for Tynset kulturskole i tillegg.

– Dette er folk med solid utdanning begge to, og de har bosatt seg her på Tynset, smiler biblioteksjefen.

Lokalsamfunnet

Hun legger ikke skjul på at både skaperverkstedet og Nysgjerrigprosjektet til bibliotekene også er ledd i arbeidet med å få folk til å bosette seg i regionen.

– Mange bibliotek driver med slikt som dette, sier hun om skaperverkstedet.

– Vi vil være et bibliotek for lokalsamfunnet, slår Stræte fast, og viser til at bibliotekloven sier at folkebibliotekene skal ha som oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet, og dessuten være en uavhengig møteplass.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken