Årets festival går av stabelen 24.–26. mai og er den tredje i rekken med fokus på spekemat.

Befestet posisjonen

– Siden oppstarten har vi befestet vår posisjon som et møtested der norsk mat og landbruk diskuteres og nytes. Vi har med glede fulgt de lokale matprodusentenes triumfferd på Grune Woche i Berlin, noe Norsk Spekematfestival har vært delaktig med å få på plass helt fra starten, sier festivalsjef Eli Riset

– Norsk Spekematfestival er viktig for norsk mat, Fjell-Norge, regionen vår og samhandlingsklimaet mellom mat og reiseliv, slår hun fast.

Likevel er festivalen fortsatt avhengig av økonomisk støtte.

– Regnskapet er ikke klart, men det blir et minus i fjor. Det gjøres noen grep og vi har et aktivt styre som er med i så vel årets festivalplanlegging som det strategiske arbeidet for veien videre, sier Riset.

– Et flott tiltak

Viktig for troverdigheten

Hun understreker at fagprogrammet er svært viktig for troverdigheten til Norsk Spekematfestival.

– Gunnar Nagell Dahl i Chefs Dinner Norge blir konferansier, og på fagdagen torsdag er temaet «Spekemat på rett spor!»

Her blir det mulig å få faglig påfyll for produsenter, landbruket, interesseorganisasjoner, påvirkningsapparatet, politikere og det offentlige. Fredag blir det i samarbeid med Hedmark Kunnskapspark matsmie, der Nagell-Dahl og Nils Henning Nesje i Chefs Dinner Norge tar deltakerne med inn i spekematens fortid, nåtid og framtid.

– Folkefesten «Endelig spekefredag» er i år flyttet til Museumsparken. Vi ønsker å bygge på tradisjoner med å ta «folkeparken» tilbake, fortsetter Rise.

– Ukuelige optimister for Norsk Spekematfestival

Lindmo med gjester

Anne Lindmo åpner og leder programmet på folkefesten, der hun får med seg gjester med hjerte for norsk mat og gode historier på stabburstrappa.

I tillegg blir det utdeling av Tynset kommunes talentpris og underholdning med lokale artister, samt noen overraskelser.

– På dagtid er det stunt og på kvelden konsert med Eau De Vill fra Sømådalen, sier Rise

Til festivalen kommer det selvfølgelig en rekke utstillere av spekemat fra blant andre Nortura, Grilstad, Rørosmat og Røros Bryggeri. Det blir også en mini-ølfestival.

Lørdag er det markedsdag og folkefest med boder, paviljonger og «dukk-opp» -restauranter med salg og smaking. Samme dag holdes også Barnas Spekematfestival.

– Tror Norsk Spekematfestival har et potensial