Gert Nygårdshaug er 70 år og får en spesiell gave av kommunen

Gert Nygårdshaug.

Gert Nygårdshaug. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Gert Nygårdshaug kan i år feire dobbelt jubileum. Ikke bare er han 70 år, han feirer også 50 år som forfatter.

DEL

Det er noe ordfører i Tynset, Merete Myhre Moen, vet å sette pris på.

– Jeg har gratulert Gert og informert han om at vi ønsker å vise vår gest og gi våre gratulasjoner. Det gjør vi ved å overrekke en gave som innbefatter én ukes gratis opphold på Ryansetra resten av hans levetid, forteller ordføreren.

– Dette gjør vi for å vise at vi setter pris på han og hans forfatterskap. Vi er stolte av å ha oppfostret en forfatter av en slik kaliber i kommunen. Jeg vet at Gert har vært på Ryansetra hver sommer siden han var 6 år, og at han setter stor pris på stedet. Derfor synes vi dette var en hyggelig gest å gi, meddeler Merete Myhre Moen.

Rørt

70-åringen setter stor pris på gaven fra kommunen.

– Jeg fikk en veldig hyggelig melding av ordføreren. Det er nesten så jeg blir helt rørt. Dette setter jeg stor pris på, sier Nygårdshaug til Arbeidets Rett.

Han forteller at Ryansetra og Magnilldalen har betydd mye gjennom hele livet, av tre grunner.

– Min tippoldefar, doktor Bull - doktoren i sangen om Vesleblakken - bygde bua der. Det er derfor det kalles for Doktorsetra. For det andre har jeg lagt handlingen i flere romaner til Magnilldalen. Blant annet Søthjerte fra 1991, hvor hele handlingen er lagt til Magnilldalen. For det tredje har jeg vært på Ryansetra nesten hver sommer siden jeg var seks og ble kjørt opp i Harley Davidson-sidevogn, da jeg hadde høysnue og ikke kunne være i bygda under høyonna, mimrer Nygårdshaug.

Om noen få dager er den nyeste krimromanen til Nygårdshaug, Budbringeren, til salgs i butikkene. Handlingen er lagt til Røros og Hessdalen.

– Helten i romanen, KRIPOS-etterforsker Skarphedin Olsen, har tatt seg en ukes fiskeferie i Hessdalen. Så skjer det et drap på en lysforsker, og han blir involvert, forteller Gert Nygårdshaug.

Han holder også på med en videreføring av minitrilogien Mengele Zoo, Himmelblomsttreet og Afrodites basseng, sammen med romanen Chimera.

– Det er en femte bok som skal sammenfatte alle historiene. Men det er et langt lerret å bleke, avslutter Nygårdshaug.

Gert Nygårdshaug

Født på Tynset 22.mars 1946.

Forfatterskapet spenner fra barnebøker til krim og en samling folkeeventyr fra Nord-Østerdal. Nygårdshaug er kjent for sine kriminalromaner om Fredric Drum og øko-trilogien som starter med romanen Mengele Zoo.

Nygårdshaug tok artium ved Tynset Gymnas i 1965 og flyttet deretter til Oslo hvor han begynte å studere ved Universitetet i Oslo.

I 2016 er det 50 år siden han debuterte som forfatter med diktsamlingen Impulser.

Er nå aktuell med sin siste krimroman, "Budbringeren", hvor handlingen er lagt til Røros og Hessdalen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags